Panouri fotovoltaice (Amorfe, Monocristaline, Policristaline)

casa inteligenta pret
Casa inteligenta – Ce este si cum functioneaza?
18/08/2017
panou solar hibrid colector solarone
Solarcenter Romania aduce noutati la expozitia Rivulus Dominarum 2017
29/09/2017
Show all
celule panouri fotovoltaice

Te-ai intrebat vreodata de unde atatea diferente intre eficienta unui panoul fotovoltaic fata de altul? Celulele fotovoltaice si tehnologia folosita in producerea de panouri fotovoltaice fac diferenta. Afla de mai jos cate tipuri exista, avantajele, dezavantajele si eficienta fiecarui  panou in parte.

Panourile fotovoltaice- generalitati

  • Cele mai multe panouri solare foto-voltaice sunt pe baza de siliciu sau o varianta a acestuia
  • Exista mai multe tipuri diferite de panouri solare, inclusiv film si usoare.
  • Principala diferenta in ce priveste panourile solare este puritatea sau alinierea siliciului. Cu cat este mai perfecta alinierea moleculelor de siliciu, cu atat este mai bun panoul la transformarea razelor solare in energie electrica.
  • Evident, eficienta panourilor creste direct proportional cu pret, dar acest lucru nu ar trebui sa fie motivul principal pentru alegerea unui tip sau altul.

Tipuri de celule fotovoltaice (PV)

Celulele fotovoltaice (PV) au doua sau mai multe straturi subtiri de material semiconductor, cel mai frecvent siliciu. Cand semiconductorul este expus la lumina, se genereaza sarcini electrice si acest lucru poate fi indepartat prin contacte metalice ca si curent continuu (DC).

Cantitatea de energie electrica generata de o singura celula este mica, deci celule multiple sunt conectate impreuna pentru a forma un „sir”, care produc un curent direct constant.

In multe sisteme integrate pe acoperis, sirurile sunt incapsulate (de obicei in spatele sticlei) pentru a forma un modul (denumit in mod obisnuit „panou”). Panoul fotovoltaic este blocul principal al unui sistem fotovoltaic, iar orice numar de panouri poate fi conectat impreuna pentru a oferi energia electrica dorita. Cu toate acestea, doua tipuri de PV sunt cel mai bine depozitate sub forma de film subtire si de obicei sunt vandute incapsulate intr-un polimer legat de un substrat care poate fi folosit ca parte a materialului de acoperire.

arhitectura panouri fotovoltaice

Important de mentionat ca in articolul de fata, luam in vedere tipurile de celule fotovoltaice disponibile in comert. Nu luam in considerare:

  • Celulele galiu arsenide: Datorita toxicitatii si potentialelor proprietati carcinogene, acestea se utilizeaza numai in aplicatii rare, cum ar fi satelitii sau autovehiculele demonstrative cu energie solara.
  • Solutii fotovoltaice pe baza de plante care sunt inca in curs de cercetare.

1. Panouri monocristaline cu siliciu

Acestea sunt realizate folosind celule taiate dintr-un singur cristal cilindric de siliciu. Aceasta este cea mai eficienta tehnologie fotovoltaica, transformand de obicei aproximativ 15% din energia soarelui in energie electrica. Procesul de fabricatie necesar pentru a produce siliciu monocristalin este destul de complex, de aici si costurile usor mai ridicate de producere a tehnologiei.

2. Panouri de siliciu policristalin

De asemenea, uneori cunoscute sub denumirea de celule multicristaline, celulele siliconice policristaline sunt fabricate din celule taiate dintr-un lingou de siliciu topit si recristalizat. Lingourile sunt apoi taiate in placi foarte subtiri si asamblate in celule complete. Acestea sunt, in general, mai ieftine decat celulele monocristaline datorita procesului de fabricare mai simplu, dar au tendinta de a fi mai putin eficiente, cu o eficienta medie de aproximativ 12%.

3. Panouri PV din silicon din film gros

Aceasta este o varianta pe tehnologia multicristalica in care siliciul este depozitat intr-un proces continuu pe un material de baza, dand un aspect fin granulat, spumant. La fel ca orice PV cristalin, acesta este in mod normal incapsulat intr-un polimer transparent izolant cu un capac de sticla calita si apoi legat intr-un modul cu cadru metalic.

Citeste aici si despre diferenta dintre panourile solare si cele fotovoltaice.

tipuri celule fotovoltaice

4. Panouri PV din siliciu amorf

Celulele siliconice amorfe sunt realizate prin depunerea siliconului intr-un strat omogen subtire pe un substrat, in loc sa creeze o structura rigida de cristal. Siliciul amorf absoarbe lumina mai eficient decat siliciul cristalin, celulele fiind mai subtiri – prin urmare, denumirea sa alternativa de „film subtire” PV. Siliconul amorf poate fi depozitat pe o gama larga de suprafete, atat rigide, cat si flexibile, ceea ce il face ideal pentru suprafete curbe sau lipire directa pe materialele de acoperis. Aceasta tehnologie este, totusi, mai putin eficienta decat siliciul cristalin, cu eficienta tipica de aproximativ 6%, dar tinde sa fie mai usor si mai ieftin de produs. Daca spatiul de acoperis nu este restrictionat, un produs amorf poate fi o optiune buna. Cu toate acestea, daca este necesara o productie maxima pe metru patrat, ar trebui sa alegeti o tehnologie cristalina.

PV chiar scad factura de energie electrica, iata aici de ce.

5. Alte panouri fotovoltaice subtiri

O serie de alte materiale, cum ar fi teldura de cadmiu (CdTe) si diselenida de indiu de cupru (CIS), sunt acum utilizate pentru modulele fotovoltaice. Atractia acestor tehnologii este ca pot fi fabricate prin procese industriale relativ ieftine, cu siguranta in comparatie cu tehnologiile de siliciu cristalin, dar de obicei ofera o eficienta mai mare a modulelor decat siliciul amorf. Majoritatea ofera o eficienta putin mai mica: CIS este de obicei cu 10-13% eficienta si CdTe in jur de 8 sau 9%. Un dezavantaj este utilizarea de metale foarte toxice, cum ar fi cadmiul, si necesitatea atat a productiei controlate cu atentie, cat si a eliminarii la sfarsitul duratei de viata; Toate acestea. desi un modul tipic CdTe contine numai 0,1% cadmiu, care este raportat a fi mai mic decat cel gasit intr-o singura baterie NiCad cu dimensiuni AA.

Afla mai multe despre modul in care functioneaza panourile fotovoltaice de aici.

Solarcenter este o companie cu peste 10 ani experienta in domeniul energiei regenerabile si cu peste 20 de ani in domeniul instalatiilor energiei termice.

Solarcenter este o Service Partner Fronius (lider mondial pe piata invertoarelor) si importatori ai panourilor solare Westech Solar, Amerisolar si LG. Parteneriatele cu companii recunoscute la nivel international si volumele mari realizare in cei peste 20 de ani de experienta, ne permit sa oferim clientilor nostri un raport calitate pret foarte bun.

Paleta de produse a Solarcenter Romania include: panouri solare cu tuburi vidate de tip 58-1800, panouri fotovoltaice, invertere Fronius, boilere Styleboiler, unitati de comanda Resol, statii solare, pompe Wilo si toate echipamentele necesare instalatii unor sisteme solare presurizate.

Cere o oferta particularizata aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *