Surse eoliene si fotovoltaice la nivel global

program casa verde
Program Casa Verde – Panouri fotovoltaice gratis pentru locuintele neelectrificate
13/08/2018
intretinere panuri solare
Sfaturi de intretinere a panourilor solare
31/08/2018
Show all
energie regenerabila

La nivel global a fost atinsa cifra de referinta de 1TW in capacitatea de generare a energiei eoliene si solare, conform rezultatelor Bloomerg NEF. Se estimeaza ca cel de-al doilea terawatt de energie eoliana si solara va ajunge pana la mijlocul anului 2023. Costurile, in schimb, vor fi cu 46% mai mici decat la primul terawatt.

Ultimele rezultate Bloomerg NEF arata ca au fost instalate la nivel mondial, pana la jumatatea anului 2018, 1,013 GW de generare a energiei eoliene si solare. Totalul este echilibrat intre cele dou tipuri de energii, astfel energia eoliana cu un procent de 54% iar energia solara 46%.

Pragul de 1TW a fost depasit

Pragul de 1TW putere instalata in parcuri eoliene si fotovoltaice a fost depasit

Privind in urma, la aparitia primului terawatt eolian si solar, se observa cat de departe au ajuns aceste doua sectoare. Capacitatea totala instalata a crescut de 65 ori fata de anul 2000 si a depasit de patru ori numarul din 2010.

Si mai izbitoare este cresterea instalarii de panouri fotovoltaice. In 2007, au fost instalate doar 8 GW, comparativ cu 89GW pentru energia eoliana. De atunci, instalarea de PV a crescut de la doar 8% din capacitatea totala instalata a energiei eoliene si solara, pana la 46%. In acest timp, instalatiile fotovoltaice au crescut de 57 de ori, fiind depasite la scara utilitara in 2014. Totusi, vantul reprezinta cea mai mare parte a bazei instalate, cu un procent de 54%, dar este posibila chiar si o stagnare a acestuia in curand.

Ce alte surse de energie regenerabila mai sunt?

Energia solara si eoliana sunt sursele energetice regenerabile cu cea mai rapida crestere si tocmai au atins 1TW instalare. Daca vom include toate celelalte surse de energie regenerabila, inclusiv cea hidroelectrica, totalul ar depasi deja 2TW, cu marcajul de 1TW atins in urma cu aproximativ un deceniu. Cea mai mare parte a cresterii in perioada intermediara este atribuita cu siguranta energiei solare si eoliene.

energie regenerabila

 Estimarile privind evolutia energiei regenerabila sunt corecte?

Consultand previziunile din arhiva BNEF, putem vedea daca acestia au fost prea optimisti sau prea conservatori in privinta cresterii energiei solare sau eoliene instalate. S-a estimat ca instalatiile eoliene si solare globale vor atinge 865GW pana la sfarsitul anului 2017 si vor ajunge foarte aproape de 1000GW pana la sfarsitul anului 2018. De fapt, s-a atins 945GW pana la sfarsitul anului 2017. Au depasit asteptarile cu 9% si s-a atins 1000GW cu 6 luni mai devreme decat s-a estimat. Cu alte cuvinte, estimarie au fost foarte aproape de ceea ce s-a si intamplat.

Ca si investitie, se estimeaza ca primul TW de energie eoliana si solara a necesitat aproximativ 2,3 trilioane de dolari. Asta ca si cheltuieli de capital pentru implementare. Al 2lea terawatt va costa semnificativ mai putin decat primul. Pe baza estimarilor, cheltuielile de capital pentru generarea de energie regenerabila solara si eoliana, vor totaliza circa 1,23 trilioane de dolari intre 2018 si 2022.

In prezent, se estimeaza ca vantul si energia solara vor ajunge la 1,1TW pana la sfarsitul acestui an, cu 11% mai mult decat si-au imaginat in urma cu 5 ani. Avand in vedere ca piata s-a dublat din acel moment, acest lucru este sustinut ca si o ,,victorie” pentru mediu.

Solarcenter este o companie cu peste 10 ani experienta in domeniul energiei regenerabile si cu peste 20 de ani in domeniul instalatiilor energiei termice.

Solarcenter este o Service Partner Fronius (lider mondial pe piata invertoarelor) si importatori ai panourilor solare Westech Solar, Amerisolar si LG. Parteneriatele cu companii recunoscute la nivel international si volumele mari realizare in cei peste 20 de ani de experienta, ne permit sa oferim clientilor nostri un raport calitate pret foarte bun.

Paleta de produse a Solarcenter Romania include: panouri solare cu tuburi vidate de tip 58-1800, panouri fotovoltaice, invertere Fronius, boilere Styleboiler, unitati de comanda Resol, statii solare, pompe Wilo si toate echipamentele necesare instalatii unor sisteme solare presurizate.

Cere o oferta particularizata aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *