Acoperisurile verzi, obligatorii!

certificate verzi romania
Avertizarile Asociatiilor Producatorilor de energie verde din Romania
10/08/2015
statistici vanzari masini electrice 2014
1 milion de masini electrice. Statistici si topul tarilor in 2015
12/08/2015
Show all

Acoperisurile verzi, obligatorii!

sistem de acoperis verde

Daca v-am speriat cu titlul, mentionam ca este valabil pentru Franta, unde conform unui decret dat recent, toate cladirile comerciale trebuie sa aiba acoperisurile partial acoperite cu plante si/sau cu panouri solare. Si acesta nu e un caz izolat, tot mai multe tari (Germania, Elevetia) impun tehnologii de constructii ecologice pentru cele mai importante cladiri din tara, Romania in schimb inca „digera” conceptul de constructii verzi.

Orice cladire comerciala nou construita in Franta va trebui sa aiba acoperisul partial acoperit de plante sau panouri solare.

Scopul acestui demers este pur ecologic, de a reduce cantitatea de energie consumata, in vederea reglarii temperaturii din interior (fie vara, fie iarna).

Acoperisurile verzi retin si apa de ploaie, deci reduc problemele cu infiltratiile” mentioneaza ecologistii. Tot in acest sens, in tari ca si Germania (10% din totalul acoperisurilor sunt verzi), Elvetia si Australia au devenit obligatorii „acoperisurile verzi” pentru cladirile comerciale.

Franta ramasese in urma altor tari importante la nivel european, la capitolul energie solara. Raportat la statisticile din ultima vara, Franta a produs doar 5 GW de energie fotovoltaica, respectiv aproximativ 1% din totalul consumului. Spre comparatie, Germania are in functiune 40 GW„, explica oficialii ecologisti francezi.

Care sunt beneficiile unui acoperis verde?

  • Retine caldura in timpul iernii si mentine racoarea in timpul verii, astfel reduce cantitatea de energie consumata pentru reglarea temperaturii
  • Reduce problemele cu inflitratiile deoarece retine si apa de ploaie
  • Reduce efectul de sera
  • Purificarea aerului prin reducerea cantitatii de praf si particule din atmosfera
  • Izoleaza fonic
  • Imbunatateste aspectul estetic al casei/cladirii
  • Prelungeste viata acoperisului
  • Daca acoperisul este plan, poate deveni utilizabil – de exemplu ca si gradina de legume pentru locatari (cum este Hotelul Fairmont din Vancouver, Canada)

Riscurile asociate acoperisurilor verzi, nu sunt fondate!

Se poate infiltra apa?
Nu, datorita hidroizolatiei prezenta la nivelul terasei/sarpantei. Pe langa aceasta izolatie, plantele retin in mod natural umezeala din precipitatii iar straturile de drenaj evacueaza si mai bine surplusul de apa.
Incarcarea suplimentara va solicita rezistenta cladirii?
Acoperisurile sunt proiectate sa reziste pana la de 2-3 ori incarcarea lor obisnuita (ex.: greutatea proprie si zapada). In plus, substratul vegetal utilizat nu este pamant obisnuit, este mult mai usor.

sistem de acoperis verde

Acoperisul verde s-a „nascut” in Germania anilor ’60. Fenomenul a fost insa preluat rapid in multe state europene, ca urmare a preocuparii constante pentru sustenabilitatea oraselor si reducerea poluarii in marile orase.

Stiati ca?
Un studiu efectuat de catre Institutul Mediului din Canada a relevat ca in cazul acoperisurilor verzi necesarul de racire a aerului dintr-o locuinta s-a redus cu 26%, in timp ce pierderile de caldura au fost reduse cu acelasi procent?

Daca preocuparea ecologistilor francezi nu v-a convins, va invitam sa admirati cateva din cele mai cunoscute cladiri cu acoperisuri verzi din lume. In ordinea imaginilor: Scoala de Arta din Singapore, Primaria din Chicago, Hotel Imperial Tokio, Hotel Fairmont Vancouver (Canada).

Scoala de arta din Singapore

Primaria din Chicago

Hotel Imperial Tokio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *