Energia verde conduce la case independente si pasive, insa nicidecum pasiva este atitudinea producatorilor de energie din surse regenerabile.
Acestia din urma au adresat o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta, ministrului Energiei Andrei Gerea, şi spre cunostinta preşedintelui ANRE, Niculae Havrileţ, atragand atentia Guvernului Romaniei asupra consecintelor nefaste pe le au desele schimbari legislative in domeniul energiei. „Atragem atenţia Guvernului României că acest tratament produce deja efecte extrem de negative pe toate planurile, mai ales in conditiile turbulente ale mediului de afaceri internaţional de azi, unde credibilitatea unui stat este esentiala in atragerea de investitii„, se arata in scrisoarea producatorilor de energie verde.
…in comunicatul de presa comun, ca noua cota de certificate verzi va insemna capitularea industriei verzi. Cele cinci asociatii, ce reprezinta industria energiei regenerabile, reclama reducerea cotei anuale obligatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile, la 12.15%, fata de 17% – cat era stabilita initial.
Asociatiile RWEA, PATRES, RPIA, ARBIO, ARmHE (care impreuna reprezinta industria energiei verzi din Romania, avand investitii de circa 7 mld de euro) sustin ajustarea nivelului cotei obligatorii de energie electrica sustinuta prin mecanismul certificatelor verzi, pentru a preveni caderea libera a intregului sector.
Reducerea cotei in 2014 si in 2015 si mentinerea acesteia la nivelul scazul de 12.15% (fata de 17%- cat era stabilit prin Legea 220/2008):
Alte doua minusuri ale certificatelor verzi, le reprezinta:
Catalina Dragomir, presedintele RWEA (Asociatia Romana pentru Energia Eoliana) a afirmat :
„Decizia ANRE de a ignora semnalele transmise de către piaţă şi de a menţine un nivel al cotei mult sub necesităţile economice ale producătorilor de energie regenerabilă creează un precedent periculos, al cărui efect sunt convinsă că nu a fost evaluat corespunzător„.
Ciprian Glodeanu, preşedintele RPIA (Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice), a mentionat ca pentru echilibrarea sectorului energiei verzi din Romania, este extrem de importanta majorarea cotei anuale obligatorii, pentru a mentine o piata stabila si functioanala, si pentru a evita adancirea si mai mare a pierderilor suferite deja de producatorii de energie regenerabila (mai ales in cazul micilor producatori)
„Totodata propunem sistarea temporara a acreditarilor pentru centrale noi, indiferent de capacitate, care ar urma sa beneficieze de certificate verzi, incepand cu data de 01.09.2015, cu exceptia proiectelor pentru care au fost obtinute fonduri nerambursabile, respectiv cele care sunt în faze avansate de finalizare a investitiilor și a celor licentiate, pentru a permite autoritatilor si industriei regenerabile sa identifice acele masuri necesare pentru a stabiliza sistemul de sprijin prin certificate verzi care, in acest moment, este nefunctional„, se mai mentioneaza in scrisoarea deschisa.
„[…] in incercarea de a proteja in mod legitim consumatorul final, autoritatile romane ezita sa faca ceea ce toate celelalte Guverne au facut in situatii similare, respectiv sa suspende accesul la schema de suport pentru noile proiecte pana la identificarea unor solutii de finantare viabile. In sens contrar, autoritatile imping, cu buna stiinta, investitorii existenti, dar si pe cei noi din industria surselor de energie regenerabila, spre faliment, generand un fenomen cu efect de bumerang, ce va avea, în final, un impact negativ asupra cetatenilor. Rezultatul va fi cresterea iminenta a pretului energiei, care a scazut semnificativ datorita aportului energiei regenerabile„, se arata in comunicatul de presa comun al producatorilor de energie verde.