Termenul de casa pasiva se refera la locuinta care respecta standarde riguroase dar acceptate voluntar vizand eficienta energetica si respectarea principiilor ecologice de protectie a mediului inconjurator. Conceptul s-a dezvoltat in Germania in anii ’80 si ’90, iar astazi exista 37.000 de case in intreaga lume construite dupa aceste principii ecologice si de eficienta energetica.
Britanicul Colin Usher si-a construit o astfel de casa iar acum plateste pentru caldura, lumina si apa calda, mai putin de 100 lei pe an.
Colin este arhitect de 35 de ani si director la o firma de arhitectura din Liverpool. Acesta si-a desenat casa visurilor si a construit-o in Lang Lane, West Kirby, pentru el si sotia sa, Jenny.
Costurile totale pentru constructia casei s-au ridicat la 240.000 lire sterline sau 358.000 $ (costul nefiind cu mult mai mare decat cel al caselor obisnuite din Marea Britanie), iar casa are patru dormitoare, fiind ridicata pe locul unei foste proprietati care a fost demolata.
Casa a fost construita respectand principiile caselor pasive, astfel incat in interior este o temperatura optima, pe toata durata anului.
Tavanurile inalte, ferestrele cu sticla tripla atent pozitionate spre zona in care Soarele sta cel mai mult pe cer, si spatiile deschise mari permit intrarea luminii natural in casa oferind caldura. Peretii sunt construiti din ciment turnat in structuri izolatoare de polistiren de inalta densitate (EPS mare). Totodata, casa dispune de o pompa de caldura high-tech care preia caldura din exteriorul casei si o foloseste sa incalzeasca interiorul casei. Podelele sunt incalzite printr-o pompa de caldura aer-apa, iar incaperile de la parter au tavanul inalt permitand aerului cald sa se ridice sis a incalzeasca si podeaua incaperilor de la etajul superior.
Casa are instalate si panouri solare fotovoltaice instalate pe acoperis si pozitionate spre Sud. Acestea genereaza 3338 kwh pe an acoperind mare parte din necesarul de energie al casei (3458 kwh/an). Si sa nu uitam ca locuinta este in Marea Britanie, unde soarele este acoperit de nori o buna parte din an.
Descopera si beneficiile automatizarii casei – smart house prin solutiile oferite de Loxone Austria prin Solarcenter Romania.