Cata energie electrica produce un panou solar?

panouri solare
Cele mai bune rezultate prin maximizarea invertorului
28/05/2018
martin green
Cercetatori premiati in domeniul fotovoltaic
18/06/2018
Show all

Cata energie electrica produce un panou solar?

marime panouri solare

Panoul solar este un ansamblu de celule solare care transforma lumina direct in energie electrica. Prin combinarea capacitatii mai multor panouri solare, o parte din necesitatea de energie electrica poate fi acoperita. In functie de tipul de panou, energia luminoasa poate fi transformata in energie electrica. Deoarece tehnologia este in continua dezvoltare, la fel si productia de panouri solare este in crestere.

Folosind panourile solare, puteti transforma lumina soarelui, care este libera si inepuizabila, in energie electrica. Aceasta conversie este realizata datorita materialului din care se fabrica fiecare celula din panoul solar.

Invertorul – un element important al instalatiei solare

Un panou solar are capacitatea de a genera energia directa. Dar, pentru a putea utiliza aceasta energie in locuinta, sau pentru plasarea surplusului pe retea, aceasta trebuie convertita in curent alternativ de 230V. De aceea invertorul are un rol foarte important la nivelul instalatiei.  Acela de a integra in circuitul electric energia produsa de panourile solare.

Cata energie electrica poate sa produca un panou solar?

Cantitatea de energie electrica produsa de un panou solar depinde in general de trei aspecte principale:

  • Dimensiunea panoului solar
  • Eficienta celulelor solare de la nivelul panoului
  • Cantitate de lumina solara

De ce conteaza dimensiunea panoului solar?

Celulele solare lucreaza in stransa legatura pentru a genera o cantitate optima de energie. Dimensiunea panoului solar conteaza atunci cand calculati cat de multa energie electrica poate sa produca un panou. Panourile solare si-au pastrat aproximativ aceeasi dimensiune de-a lungul anilor. Totusi, panourile solare moderne produc mai multa energie decat in trecut, desi nu are nici o legatura cu modificarea dimensiunii panoului. Asta deoarece producatorii de panouri solare au dezvoltat timp de deceni modalitati de imbunatatire a eficientei celulelor solare.

panouri solare

Cat de eficiente pot fi panourile solare?

Eficienta solara se refera la cantitatea de energie provenita de la soare si apoi transformata in energie electrica. Privind inapoi, in anii 1950, primele celule solare au fost capabile sa preia 6% din energia soarelui ca mai apoi sa fie convertita in energie electrica. In 2012, celulele solare puteau sa transforme 15% din energia provenita de la soare, iar incepand cu 2017, eficienta celulelor solare este aproape de 20%.

Daca se raporteaza eficienta celulelor la dimensiunea panoului, se obtine o cifra numita “rating de putere”. In industria energiei solare, spunem ca un anumit panou este evaluat pentru a produce “X wati”.

Care este ratingul de putere pentru un panou solar mediu?

Incepand cu 2017, un panou solar tipic produce aproximativ 265 wati de energie. Aceasta cantitate poate varia in functie de dimensiunea si eficienta celulelor din panoul pe care il alegeti, existand si panouri care produc 210, 280 sau chiar 320 wati.

Panourile cu eficienta crescuta sunt mai costisitoare dar recomandate mai ales daca exista un spatiu restrans de montare pe acoperis.

Stabilirea unui sistem de panouri solare necesar pentru alimentarea locuintei se poate face in primul rand prin luarea in considerare a consumului de energie pe parcursul unui an.

Contactati-ne pentru a va ajuta sa aflati de cate panouri solare aveti nevoie pentru a produce cantitatea de energie electrica necesara gospodariei dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *