Cele mai eficiente panouri solare fotovoltaice ajung la eficiente de 23-28%. Totuși, acestea depasesc cu mult bugetul unor compani sau a unor proprietari care doresc sa obtina un profit sanatos in urma investitiei. Exista mai multe aspecte de luat in considerare atunci cand vorbim de eficienta panourilor solare fotovoltaice.
Atunci cand vorbim de eficienta celulor solare fotovoltaice ne referim de fapt la energia generata pe o anumita suprafata. Prin urmare, un panou mai eficient, fie va da mai multa energie fie va avea o dimensiune mai mica decat cel mai putin eficient.
Exista mai multe aspecte de luat in considerare, in ceea ce priveste eficienta panourilor solare fotovoltaice: eficienta intrinseca a celulor din panoul achizitionat, constructia panoului si modul in care instalarea poate afecta eficienta panoului.
Cercetatorii fac continuu eforturi pentru a imbunatati eficienta cu care celulele solare transforma energia soarelui in energie electrica. Recordul in acest moment se afla la aproximativ 29% eficienta, folosind celule multiple de joncțiune (mai multe straturi de siliciu), fiecare strat fiind reglat pentru a capta frecvențe diferite (culori) de lumina. Acest tip de celule sunt, totuși, destul de scumpe pentru a fi produsa si utilizata de consumatori casnici sau companii; aceste celule fiind utilizate in principal in spatiu unde eficienta este cel mai important lucru.
Cercetatorii se concentreaza si pe cresterea cantitatii de lumina care intra in celula.
Siliciu este o substanță naturală lucioasa, iar celulele sunt acoperite cu straturi non-reflectorizante pentru a se asigura ca lumina intra cat mai bine in celula. Celulele utilizate in panourile fotovoltaice, fac jonctiune singurala si asigura un randament undeva in jur de 15-21%.
Panourile solare au in mod normal un strat de sticla (care protejeaza celulelor), prin care lumina trebuie sa treaca înainte de a intra celule. Exista de asemene un element optic care are scopul de a reduce reflectarea luminii si de a capta lumina care nu atinge panoul cu un unghi de 90o.
Cei mai importanti factori aici sunt unghiul la care panoul este montat si cantitatea de energie solare ce ajunge pe panoul, evitand pe cat posibil umbrele. Mici zone de umbra pe un panou, pot avea un efect semnificativ asupra energiei electrice produse.
Eficienta celulelor solare si astfel implicit eficienta panoului fotovoltaic, este afectata de temperatura.
Temperatura panoului in timpul verii poate ajunge cu usurinta la 50 ° C, generand o reducere cu 12% a productiei. Aceasta reducere poate fi una de o importanta majora daca nevoia ta de energie este mai crescuta pe timp de vara. Din acest motiv, echipamentul va fi calibrat in asa fel incat sa fie adaptat la fiecare grad in plus rezultat in timpul verii.
In mod evident, panourile solare, produc mai putina energie atunci and sunt umbrite si ideal ar fi sa fie situate in zone in care nu vor exista niciodata umbre pe ele. Insa, pot exista situatii in care, acest lucru nu poate fi evitat, astfel ca efectele umbririi partiale trebuie luate in considerare.
O umbra aflata pe o mica parte dintr-un panou poate avea un efect surprinzator de mare asupra productiei. Nu doar celulele care sunt umbrite produc mai putina putere, ci fiind legate in serie, celulele umbrite pot afecta intregul flux al sistemului.
Mai mult, daca panoul afectat este legat in serie cu alte panouri, productia tuturor panourilor poate fi afectata. Prin urmare, in situatia in care o umbrire partiala nu poate fi evitata, recomandam ca panourile solare sa nu fie legate in serie.