Cercetatori premiati in domeniul fotovoltaic

marime panouri solare
Cata energie electrica produce un panou solar?
04/06/2018
solarcenter
Cum sa alimentezi un sistem solar presurizat  
25/06/2018
Show all

Cercetatori premiati in domeniul fotovoltaic

martin green

Un profesor a devenit primul australian care a câștigat un premiu cu adevarat prestigios. A fost recompensat la Global Energy Award cu un premiu în valoare de peste 820.000 de dolari. A primit acest premiu pentru activitatiile sale de cercetare, dezvoltare si educatie in domeniul fotovoltaicii.

Martin Andrew Green, denumit si tatal panourilor fotovoltaice

martin green

Martin Andrew Green, nascut la 20 iulie 1948, este un profesor australian la Universitatea din New South Wales. Lucreaza in domeniul energiei solare si este si redactor sef al revistei academice Progress in Photovoltaics.

Green s-a nascut in Brisbane si a invatat la Liceul de Stat de acolo. Apoi a absolvit Universitatea in Queensland si doctoratul cu bursa, la Commonwealth la Universitatea McMaster din Canada. Acolo s-a specializat in domeniul energiei solare. In 1974, la Universitatea din New South Wales, a initiat Grupul Solar Photovoltaics. Aici a dezvoltat cu succes producerea celulelor de siliciu cu eficienta 20% la acea vreme.

Martin Andrew Green a publicat mai multe carti despre celulele solare, atat pentru stiinta populara cat si pentru cercetatare profunda. De asemenea, Green detine functia de director de cercetare la Pacific Solar PTY Ltd din Sidney. Profesorul Green este citat pentru contributiile sale extinse si distinse la stiinta si tehnologia fotovoltaica. Acestea includ identificarea limitelor fundamentale ale performantei celulelor solare cu siliciu.  Pe urma determinarea echipei sale de a demonstra dispozitive experimentale care se apropie de aceasta limita, cu o eficienta celulara de 25%, acum demonstrata. Acest lucru este cu este 50% mai performant decat la inceputul activitatii sale. El a dezvoltat, de asemenea, versiuni comerciale inovatoare ale dispozitivelor de inalta performanta. A pionierat domeniul fotovoltaicii, investigand conceptele avansate ale dispozitivelor fotovoltaice care vizeaza eficienta conversiei solare.

Profesorul in energie solara, Martin Andrew Green, a devenit primul australian care a castigat un premiu pentru activitatile sale de cercetare, dezvoltare si educatie din domeniul energiei fotovoltaice.

Eficienta modulelor solare este o zona a carei evolutie a fost mai rapida decat se asteptau multi experti si aceasta este o veste buna. Trebuie sa mentinem ritmul cercetarilor din Australia, nu numai pentru a ne mentine conducerea internationala, ci si pentru a beneficia de societate prin furnizarea unei surse ieftine de energie electrica cu emisii reduse de carbon”. A spus profesorul Green in saptamana premierii cercetatorilor UNSW.

Rose Amal – eminenta in ingineria chimica

Rose Amal

Rose Amal este indoneziana inginer chimist. Ocupa functia de profesor la Scientia si laureata al ARC la Facultatea de Inginerie Chimica din cadrul Universitatii din New South Wales, Australia. Tot aici este directorul Grupului de Cercetare a Particulelor si Catalizei. Anterior, a fost director al Centrului de excelenta al ARC pentru nanomateriale functionale. Din 2012 pana in 2015, a aparut pe lista celor mai influenti ingineri din Australia. In 2014, a devenit primul inginer de sex feminin aleas ca membru al Academiei de Stiinte din Australia.

De-a lungul carierei sale, activitatea lui Rose Amal s-a concentrat pe agregarea particulelor fine, fotocataliza, sinteza nanoparticulelor. Pe urma aplicatiile lor in domenii precum controlul poluarii apei si calitatea aerului, tehnologiile energetice curate si biotehnologia. Ea este interesata in special de proiectarea nanomaterialelor si a sistemelor de inginerie pentru aplicatiile de conversie a energiei solare si chimice.

In anul alegerii lui Amal in Fellowship al Academiei de Stiinte din Australia s-a declarat: ,,Profesorul Amal este lider mondial in fotocataliza. Studiul ei de fotocataliza abordeaza problemele esentiale ale energiei si apei, doua resurse extrem de importante atat in Australia, cat si in intreaga lume. Cercetarea ei ofera o solutie in cele din urma curata prin valorificarea eficienta a energiei solare pentru a purifica apa sau pentru a genera oxigen. In special, fotocatalistii activi si stabili au pregatit calea pentru utilizarea durabila a fotocatalizei in instalatiile mari de tartare a apei industriale. Concentrata in cea mai mare masura la nivel national si international, pasiunea sa atat pentru stiinta cat si pentru inginerie, a lasat sa creeze cunostinte stiintifice critice si sa obtina rezultate ingineriale semnificative”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *