Cresterea productiei de energie regenerabila la nivel global in 2015

energia soarelui
Descoperiri ale stiintei in materie de energie solara si reducerea poluarii
05/10/2015
panouri solare tigla acoperis 1
Descopera Tipurile de Panouri Solare Fotovoltaice
03/11/2015
Show all

Cresterea productiei de energie regenerabila la nivel global in 2015

energie regenerabila energie verde

Agentia Internationala pentru Energiei anticipeaza ca, energia verde (solara, eoliana, hidro) va constitui marea majoritate a totalului energiei produse in urmatorii 5 ani – energia solara fiind a doua cea mai importanta sursa de energie curata.

Raportul Pietei de Energie Regenerabila pentru anul 2015

Cu mai putin de o saptamana in urma, Agentia Internationala pentru Energie (IEA) a lansat Raportul Pietei de Energie Regenerabila pentru anul 2015, in care estimeaza o crestere puternica a energiei regenerabile produsa la nivel global, ca urmare a reducerii costurilor tehnologice de producere ale acesteia.
Potrivit acestui raport, energia electrica nou generata va creste la nivel mondial, de la 22% in 2013, la 26% pana in 2020, aspect descris de Agentie ca fiind „o schimbare remarcabila intr-o perioada foarte limitata de timp”.

Energia solara si panourile solare vor juca un rol-cheie in aceasta dezvoltare, fiind a doua cea mai importanta sursa de energie verde.
Cu toate ca prognoza evidentiaza un trend de crestere, este interesant ca IEA se asteapta ca aceasta crestere sa incetineasca incepand cu 2020, ca urmare a mai multi factori. IEA citeaza ca posibili factori „incertitudini de natura politica si economica, in special in Europa si Japonia” impreuna cu provocarile financiare si problemele de integrare a tarilor in curs de dezvoltare.

energie regenerabila energie verde

Tendinta de crestere a energiei regenerabile

Datorita acestor factori, Agentia Internationala pentru Energie considera ca, tendinta de crestere se va reduce usor si astfel obiectivele privind adaptarea la schimbarile climatice, vor fi mai greu de atinse.
Din punct de vedere geografic, IEA anticipieaza ca aproape toata energia generata de tarile membre OECD (Australia, Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Estonia, Franta, Germania, Irlanda, s.a.m.d.) va proveni din energie regenerabila. China va fi natiunea responsabila de cea mai mare crestere in producerea de energie verde, urmata de statele Uniunii Europene si de SUA.
Energia regenerabila dinafara tarilor OECD, vor cunoaste de asemenea cresteri accelerate, India, Brazilia, Egipt, Tailanda. In ciuda acestui fapt, IEA citeaza ca: „barierele de acces pe piata, constrangerile de retea, sistemul politic, configuratia pietelor, costul finantarii” vor limita totusi dezvoltarea pe aceste piete.

Panourile solare fotovoltaice ieftine vor favoriza accesul energiei in satele mici

Panourile solare se vor dezvolta cel mai mult in Africa Sub-Sahariana, unde este de asteptat ca energia solara sa satisfaca doua treimi din cererea aditionala de energie. IEA mentioneaza de asemenea ca : „panourile fotovoltaice ieftine vor favoriza accesul energiei in satele mici”
Directorul Agentiei Internationale de Energie, Fatih Birol, a marturisit ca instalatiile de energie regenerabila la preturi accesibile, vor domina sistemele de energie ale lumii. „Reducand costurile la sistemelor de energie verde, acestea vor juca un rol din ce in ce mai important in sprijinirea cresterii economice si accesul la energie pentru tarile in curs de dezvoltare sau slab dezvoltate”

panouri solare fotovoltaice ieftine la sate

Sursa: Raportul Agentiei Internationale pentru Energie 2015, lansat in cadrul G20 Energy Meeting.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *