Cum alegi o firma pentru montajul panourilor solare?

celula fotovoltaica
Productia panourilor solare
01/10/2018
program instalare panouri fotovoltaice 2019
Bugetul Programului 2019 pentru instalarea de sisteme fotovoltaice a fost suplimentat
12/08/2019
Show all

Cum alegi o firma pentru montajul panourilor solare?

montajul panourilor solare

Instalarea unor panouri solare reprezinta o investitie serioasa, de aceea trebuie sa te asiguri ca alegi solutia potrivita pentru tine. Piata este plina de companii care sustin ca ofera cel mai bun montaj de panouri solare, insa daca te simti coplesit de cantitatea de informatii disponibila, in cele ce urmeaza iti prezentam cateva recomandari de care sa tii cont inainte de instalarea panourilor.

1. Documenteaza si compara firmele de montaj

Cea mai simpla metoda este sa notezi intr-un caiet sau intr-un document din calculator firmele care ofera montaj in zona in care ai tu nevoie. Poti include atat firme mai mici, locale, cat si companii mari, care monteaza oriunde in tara. In general, firmele locale cunosc mai bine cerintele autoritatilor pentru aprobarea montajului in zona ta si pot incepe instalarea panourilor intr-un timp mai scurt decat companiile mari pentru ca au mai putini clienti. Pe de alta parte, companiile mari, avand mai multa experienta si expertiza, iti pot oferi perioade mai mari de garantie si mai multe optiuni de plata si de mentenanta, cum ar fi curatarea panourilor. Asadar, noteaza cateva firme din fiecare categorie si analizeaza care dintre ele poate raspunde mai bine nevoilor tale de montaj.

2. Solicita mai multe cotatii de pret

Solicita cotatii de pret de la 3 companii care monteaza panouri. Aceste cotatii trebuie sa fie adaptate nevoilor tale. Odata primite, compara ce au inclus in pret. Montajul de panouri solare presupune uneori instalarea de schele sau lucrari la acoperis, asadar asigura-te ca astfel de servicii sunt incluse in oferta de pret.  Altfel e posibil sa platesti in plus fata de preturile mentionate in cotatie. In plus, nu uita ca primesti ceea ce platesti. Altfel spus, daca alegi o cotatie de pret mult mai mica in comparatie cu celelalte, e posibil sa te alegi cu un montaj neefectuat corespunzator ori slab din punct de vedere calitativ.

montajul panourilor solare

 3. Cheama firmele sa vada locul unde se va efectua montajul panourilor solare

Firmele care monteaza panouri ar trebui sa fie dispuse sa isi trimita reprezentantii sa vada locul unde urmeaza sa se efectueze montajul. Acest lucru le permite sa viziteze imprejurimile casei si sa schiteze raspunsuri la intrebari de tipul “casa este amplasata intr-un loc cu mai multa umbra sau cu mai mult soare?” sau “care este conturul acoperisului?” Toate elementele observate in timpul unei astfel de vizionari permit firmelor de montaj sa iti spuna daca vor putea masca componentele panourilor sau cablurile si daca montajul panourilor va afecta in vreun fel estetica locuintei tale.

Ar trebui, totodata, ca aceste companii sa iti furnizeze informatii despre cea mai potrivita solutie pentru casa ta, despre randamentul acesteia si chiar sa iti ofere cateva sugestii despre cum sa economisesti energie. Daca firmele nu sunt dispuse sa faca acest demers, e posibil sa nu beneficiezi de un montaj eficient din partea lor.

4. Adreseaza intrebari firmelor de montaj

Fie in timpul vizionarii, fie ulterior, formuleaza o lista de intrebari pentru firmele de  montaj:

  • aveti toate autorizatiile necesare instalarii panourilor solare in aceasta zona?
  • oferiti garantie lucrarii de montaj si daca da, in ce consta aceasta?
  • ce experienta si expertiza detin membrii echipei de montaj?
  • care sunt urmatorii pasi daca aleg firma dvs. pentru montaj?

5. Solicita informatii despre garantia oferita

Garantia oferita pentru montajul panourilor solare difera de garantia panourilor. Astfel, daca la panouri se ofera o garantie de 20-25 de ani, montajul beneficiaza de o garantie de 1-2 ani. Este important de retinut ca beneficiezi de garantia oferita de firma care efectueaza montajul doar daca utilizezi panourile, dupa montaj, potrivit indicatiilor furnizate de aceasta. Desi este posibil sa achizitionezi panourile de la o firma diferita de cea care va efectua montajul, este bine sa te asiguri ca ai garantia montajului si mentenanta consemnate intr-un document scris.

6. Solicita referinte cand alegi firmele pentru montajul panourilor solare

Este bine sa soliciti de la firmele de montaj referinte sau marturii de la clienti. Daca aceste firme se ocupa de montaj de ceva vreme si daca au o reputatie solida, ar trebui sa iti furnizeze aceste informatii fara probleme. Poti, de asemenea, sa cauti si in mediul online astfel de referinte, de exemplu in forumurile de discutii despre montajul panourilor solare. Orice detaliu conteaza cand vine vorba de alegerea firmei care va iti va instala panourile menite sa te ajute sa economisesti energie intr-un mod ecologic.

7. Fii atent la sub-contractori

Multe dintre firmele care se ocupa cu montajul panourilor solare apeleaza la serviciile unor sub-contractori pentru a-si onora angajamentele semnate cu clientii. Daca firmele pe care le ai in vedere duc o politica transparenta legata de acest subiect, nu vor ezita sa iti spuna ce sub-contractor se va prezenta pentru montaj dupa semnarea contractului. Colaborarile firmelor cu sub-contractorii functioneaza in general cu rezultate pozitive, daca sub-contractorul isi pune experienta si expertiza in slujba clientului. Fii insa atent ca firma cu care vrei sa efectuezi montajul sa nu aiba toate operatiile aferente montajului incredintate unui sub-contractor. Daca lasa totul in mana acestuia, fara sa supervizeze macar lucrarile, risti sa te alegi cu un montaj slab calitativ. De asemenea, fii atent ca firma  pe care o ai in vedere pentru montaj sa nu iti prezinte spre semnare un contract in care o alta companie sa figureze drept prestatorul montajului, pentru ca exista posibilitatea sa accepti o firma lipsita de experienta, expertiza sau profesionalism.

instalarea panourilor solare

8. Fereste-te de firmele cu “tactici” fortate

Firmele de montaj care ofera servicii de calitate nu au nevoie sa apeleze la “tactici” fortate de vanzari. Desi exista firme care acorda unele discounturi pentru a determina potentialii clienti sa le aleaga serviciile, aceste discounturi sunt oferite in general pentru orizonturi de timp rezonabile, fara a pune presiune pe clienti. Daca firma pe care o ai in vedere pentru montajul panourilor solare te contacteaza foarte insistent pentru a obtine de la tine decizia de contractare a montajului, e mai bine sa analizezi inca o data daca e o idee buna sa lucrezi cu ea sau daca e mai potrivit sa apelezi la o alta companie.

9. Verifica experienta si expertiza firmei de montaj panouri solare

O firma de montaj care ofera servicii de calitate este aceea care isi cunoaste “meseria”. Astfel, firmele de montaj profesioniste sunt acelea care iti pot furniza, de exemplu, informatii despre impactul pe care montajul panourilor il va avea asupra casei tale – atat din punct de vederere estetic, cat si din punct de vedere al reducerii consumului de energie electrica, de exemplu. Asigura-te ca adresezi firmelor de montaj cateva intrebari ale caror raspunsuri iti pot indica daca isi cunosc sau nu “meseria”.

10. Alege o firma care iti inspira incredere

Montarea de panouri solare pentru casa ta reprezinta un pas important, de aceea este la fel de important sa ai o relatie de incredere cu firma care se va ocupa de acest proiect. Alege firma care iti solicita informatii despre casa si despre ce iti doresti de la panourile solare, care te ajuta sa intelegi cum vor fi integrate panourile in sistemul de energie al casei tale si care iti prezinta cele mai bune solutii pentru a beneficia de utilizarea optima a panourilor.

Compania Solarcenter, prezenta de peste 15 ani in panourilor solare si a energiei regenerabile, te asteapta cu cele mai bune solutii pentru eficientizarea energetica a locuintei si a afacerii tale. La Solarcenter gasesti o echipa de profesionisti gata sa te sprijine pas cu pas in procesul de alegere, achizitie si montare a celor mai potrivite panouri solare pentru nevoile tale. Te asteptam la sediul nostru din Baia Mare si ne poti contacta si la https://solarcenter.ro/contact/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *