Cum sa alimentezi un sistem solar presurizat  

martin green
Cercetatori premiati in domeniul fotovoltaic
18/06/2018
panouri solare lumina soare
De cata lumina solara au nevoie panourile solare
02/07/2018
Show all

Cum sa alimentezi un sistem solar presurizat  

solarcenter

Inainte de a putea utiliza un sistem termic solar sub presiune, trebuie sa-l “incarcati” cu lichid solar (de obicei, un amestec de glicol si antigel), astfel incat acesta sa aiba un mediu de transfer pentru caldura.

Exista trei pasi in procesul de incarcare:

Pasul 1 – Pomparea lichidului solar

Pasul 2 – Evacuarea aerului

Pasul 3 – Presurizarea sistemului

Alimentarea sistemului solar presurizat

Inainte de toate, asigurati-va ca cititi cu atentie toate cele trei etape pentru a putea incepe procesul de incarcare. Un lucru foarte important, trebuie sa acoperiti colectoarele solare la incarcarea sistemului! Colectoarele descoperite vor incalzi la temperaturi extrem de ridicate, iar prin aerisire se pot cauza raniri grave. Deci, acest lucru nu este optional, colectoarele trebuie acoperite.

solarcenter

Instrumente necesare pentru alimentarea sistemului solar presurizat

  • Pompa de incarcare – alegeti o pompa de racire suficient de puternica pentru a impinge lichidul solar in cel mai inalt punct vertical al sistemului. O pompa cu jet de 1,5CP este de obicei suficienta. Asigurati-va ca atasati conectorii furtunului la orificiul de admisie si evacuare. Este posibil sa aveti nevoie si de o bucsa hexagonala.
  • Tubul de incarcare – acesta este reprezentat de o teava de scurte dimensiuni de cupru, cu o supapa de retinere, o supapa cu bila, un manometru si o supapa de suprapresiune instalata pe ea. Conectati un capat la iesirea pompei de incarcare si fixati celalalt capat cu un conector pentru furtun. Veti folosi acest tub pentru a controla si monitoriza cele trei etape de incarcare.
  • Amestecul lichid pentru solar (de obicei, propilen, glicol si apa) in recipiente deschise
  • Un furtun cu conectori la ambele capete
  • O galeata, cleste de blocare a canalelor, sort, manusi si o lanterna.

Pomparea lichidului in sistemul solar

Asezati pompa si cosul in apropierea porturilor de incarcare (cele doua canale de evacuare ale cazanului) dupa verificarea supapei. Conectati tubul de incarcare la orificiul de admisie a buclei solare (portul la care se afla supapa de verificare a cazanului) apoi deschideti complet supapa. Conectati unul dintre celelalte doua furtunuri la orificiul de iesire al buclei solare (supapa de evacuare inainte de supapa de retinere) si puneti capatul deschis in recipientul gol. Acest tub trebuie sa ajunga la fundul galetii. Conectati tubul final la orificiul de alimentare al pompei de incarcare si puneti capatul deschis in recipientul gol.

Ca si in cazul celuilalt furtun, capatul acestuia trebuie sa ajunga la fundul galetii. Asigurati-va ca toate supapele din sistemul solar sunt complet deschise, veti putea vedea valorile de pe manometru. Umpleti galeata cu amestecul de glicol antigel. In cazul in care pompa nu se auto-primeaza, detasati furtunul de evacuare, umpleti pompa cu lichid solar si reatasati furtunul, apoi strangeti toate racordurile cu clestele. Tineti cele doua furtunuri care intra in cos cu o singura mana – este esential sa ramana capetele cat mai aproape de fund. Puteti utiliza cleme cu arc atasate la marginea cosului pentru a le mentine intr-o anumita pozitie preferata. Dupa de porniti poma, nu lasati furtunurile nesupravegheate in timpul functionarii.

Presupunand ca totul merge normal, nivelul lichidului din galeata va incepe sa scada, iar aerul va iesi din tubul de evacuare, creand bule. Veti auzi, de asemenea, zgomote ciudate care sunt normale. Continuati sa tineti sub observatie manometrul, pe care il puteti controla prin reglarea supapei de admisie sau a orificiului de umplere. Completati balonul de incarcare dupa cum este necesar, incercand intotdeauna sa il pastrati jumatate plin.

Odata ce sistemul este aproape plin, aerul care iese din sistem se va opri aproape si presiunea va incepe sa creasca. Reglati supapele pentru a mentine o presiune relativ constanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *