Descoperiri ale stiintei in materie de energie solara si reducerea poluarii

Targ Rivulus Dominarum Solarcenter 2015
Solarcenter. Cel mai mare stand la expozitia Rivulus Dominarum 2015
16/09/2015
energie regenerabila energie verde
Cresterea productiei de energie regenerabila la nivel global in 2015
19/10/2015
Show all

Descoperiri ale stiintei in materie de energie solara si reducerea poluarii

energia soarelui

Celule solare ce colecteaza energia de 30 de ori mai bine decat celulele solare obisnuite

O echipa de oameni de stiinta din Illinois (SUA) au creat celulele solare capabile sa colecteze fotonii de energie de 30 de ori mai bine decat o fac celulele solare conventionale. Acesta fiind cel mai mare factor de concentrare luminescent inregistrat vreodata. Aceasta descoperire va deschide calea spre panouri solare ieftine, care capteaza in mod spectaculos energia spectrului solar.

Stiati ca?

In doar 1 ora Soarele scalda Pamantul cu energie capabila sa satisfaca nevoile umane pentru un an intreg? Astfel Soarele devine sursa suprema de energie durabila, curata si verde.

energia soarelui

Industria energiei solare din Statele Unite este intr-o continua crestere, de la 1,2 gigawati instalati in 2008, la generarea a peste 20 gigawati astazi (conform Departamentului de Energie al SUA). Cu toate acestea, aproape 70% din electricitatea generata in SUA provine din combustibili fosili. Este necesara gasirea de solutii fotovoltaice mai ieftine pentru a exploata avantajele imense ale energiei solare.

O solutie promitatoare la problema pretului panourilor solare o reprezinta asa numitele LSCs (concentratoarele solare luminescente).

Vestea buna este ca la recentul Sumit pentru Energie Verde tinut in Las Vegas, presedinte SUA, Barack Obama si secretarul pentru energie Ernest Moniz au anuntat finantarea dezvoltarii acestor noi sisteme cu un grant de 3 milioane $. Suntem nerabdatori asadar ca aceste sisteme sa soseasca si in Europa.

Descoperire in Olanda- CO2 ajuta la producerea gazelor naturale si la stocarea energiei verzi

O descoperire recenta facuta in Olanda (Leiden) nu numai ca ajuta la producerea gazelor naturale din dioxidul de carbon, dar va si permite stocarea energiei regenerabile. Cei doi oameni de stiinta, Marc Koper si Jing Shen, ne arata cum poate fi acest proces implementat eficient din punct de vedere al costurilor.

panouri solare bioxid de carbon poluare

Cum functioneaza sistemul?

Conversia CO2 in gaze naturale se realizeaza printr-un proces chimic in care CO2 este trecut printr-o solutie de acid. Solutia contine un electrod din grafit, la care se aplica o mica tensiune negativa.
Nimic nou pana acum! Este deja cunoscut ca acest catalizator poate converti CO2 in monoxid de carbon si metan, insa reatia elibera intotdeauna particule de hidrogen nedorite.
Ancheta lor Koper si Shen arata pentru prima data cum functioneaza sistemul. Acestia cunosc exact gradul de aciditate care trebuie folosit, pentru a minimiza cantitatea de hidrogen produsa si de a converti cat mai mult CO2 in gaze naturale.

Materiale accesibile

Plus -valoarea noului catalizator este realizarea acestuia in intregime din materiale ieftine.
Cobalt porfirinic este o parte a vitaminei B12, in timp ce grafitul pentru electrodul este similar cu un creion de plumb. Prin urmare, catalizatorul costa doar cativa euro. Metode comparabile de conversie a CO2 in metan folosesc adesea metale rare și scumpe, cum ar fi platina.

Realizarea unui vis

Koper spera ca aceasta descoperire va aduce visul lui un pic mai aproape de realizare: si anume convertirea CO2 si a apei in energie verde. Daca planurile lui vor deveni realitate, atunci acest proces va oferi si o optiune de stocare a energiei regenerabile.

Utilizarea eficienta a energiei regenerabile

„Generam din ce in ce mai multa energie electrica folosind panouri solare si mori de vant, dar energia aceasta nu este in niciun caz intotdeauna utilizata imediat”, explica Koper. De exemplu, in Germania, nevoia de stocare a energiei electrice este imensa. Aceasta fiind cea mai importanta potentiala aplicabilitate a cercetarii noastre: utilizarea energiei verzi in mod eficient prin transformarea apei si emisiilor de CO2 in produse valoroase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *