Diferentele dintre panouri solare presurizate si panouri solare nepresurizate

panouri solare pret
10 sfaturi pentru cea mai buna investitie in panouri solare
24/04/2017
panouri solare investitie
10 sfaturi utile pentru cea mai buna investitie in panouri solare
05/05/2017
Show all

Diferentele dintre panouri solare presurizate si panouri solare nepresurizate

Solarcenter-montaj-panouri-solare

Te-ai intrebat vreodata care sunt diferentele intre panourile solare termice presurizate si panourile solare nepresurizate?

In primul rand, panourile solare termice pentru apa calda capteaza radiatia solara pentru a produce energie termica, pentru a incalzi agentul termic (apa, antigel) din interiorul tuburilor componente.

Deoarece aproape întreg spectrul radiației solare este utilizat pentru producerea de energie termică, randamentul panourilor solare termice este ridicat, fiind de peste 70% raportat la energia razelor solare incidente.

Diferentele dintre Panouri solare nepresurizate si Panouri solare presurizate

Panouri solare nepresurizate

Acestea sunt alcatuite din suport, tuburi vidate, rezervor nepresurizat (care se afla deasupra tuburilor) si vas flotor (acest element comanda pornirea/oprirea alimentarea cu apa rece a rezervorului). Principiul de furnizare a apei calde se realizeaza prin cadere gravitationala – astfel rezervorul are o pipa de aerisire care ii confera un contact permanent cu atmosfera.

Sunt mai ieftine decat panourile solare presurizate iar investitia intr-un sistem de panouri solare termice nepresurizate se poate amortiza si in 2 ani. Fiinda nu functioneaza sub presiune, panoul solar nepresurizat este mai usor de utilizat si mai sigur in situatia in care nu folositi apa calda produsa.

La panourile solare nepresurizate spre deosebire de cele presurizate, in momentul spargerii unui tub vidat, din cauza grindinei sau a alimentarii incorecte, intreg panoul solar define nefunctional pana la inlocuirea tubului spart. Se intampla asta pentru ca intreaga cantitate de apa se scurge prin tubul spart. La panourile solare presurizate panoul ramane functional chiar daca unul dintre tuburi devine nefunctional. De asemenea aceste panouri solare nepresurizate nu sunt recomandate a fi folosite in zone unde exista risc de inghet si din aceasta cauza ele trebuie golite cand temperatura de afara scade pentru a evita inghetarea apei in tuburi si spargerea lor.

Un alt aspect de care trebuie tinut cont este ca dupa montaj sau la inceputul sezonului cald, alimentarea cu apa se face dimineata foarte devreme sau seara foarte tarziu, deoarece tuburile pot fi incinse iar contactul cu apa rece poate duce la soc termic si acestea se pot sparge.

Panourile solare nepresurizate pot asigura apa calda menajera 6-8 luni pe an.

Panouri solare termice cu tuburi vidate

Tuburile vidate sunt compuse din doua straturi de sticla cu vid intre ele. Stratul exterior este compus din sticla borosilicata ce permite ca pana la 98% din radiatia solara sa treaca pana la al doilea strat a carui suprafata are proprietati anti-reflexive si de absorbtie a radiatiei solare. Radiatia solara absorbita este apoi transferata catre agentul termic din tub.

Sticla de tip borosilicata a tuburilor vidate este dura si rezista la impacturi puternice. Testele si verificarile au demonstrat ca tuburile pot rezista la impactul cu grindina cu un diametru de 25 mm atunci cand panourile sunt instalate la un unghi de 40° sau mai mare. Rezistenta tuburilor in vid la grindina depinde de unghiul impactului, deci nu se recomanda instalarea panourilor solare la unghiuri mici.

Instalare panouri solare termice cu tuburi vidate

Panouri solare presurizate

Functioneaza sub presiune la nivelul rezervorului.

Panourile solare presurizate poate fi cu rezervor deasupra tuburilor vidate sau cu boiler in locuinta.

Prin folosirea de tuburi vidate superconductoare cu heat-pipe panourile solare presurizate sunt cea mai buna varianta de incalzire a apei calde sau de incalzire a locuintei pe toate durata anului inclusiv pentru tarile cu clima temperata si rece.

Un panou solar presurizat functioneaza pe baza principiului termodinamicii – apa calda se ridica in partea de sus, apa rece coboara. Tuburile vidate incalzesc apa menajera din boiler. In interiorul tuburilor vidate sunt montate tuburi de condensare (heat-pipe) care transfera caldura colectata de la tuburile vidate la boilerul de inalta presiune, evitandu-se astfel circulatia directa a apei prin tuburi. Acest principiu de functionare permite panoului solar atat functionarea pe timp de iarna cat si utilizarea sa la o presiune de pana la 6 BAR.

Panourile solare presurizate fara rezervor se conecteaza la sistemul de preparare apa calda si incalzire deja existent. Suprafata selectiva a invelisului interior al tuburilor vidate transforma energia solara in caldura si o transfera prin lamelele de aluminiu la tevile de cupru. Lichidul din tevile de cupru se transforma in abur si se ridica in spatiul de condensare. In continuare, caldura este transferata prin schimbatorul de caldura la agentul termic din sistem iar aburul se transforma in lichid si se intoarce la baza tevii de cupru. Transferul de caldura prin intermediul lichidului creeaza o circulatie continua atat timp cat panoul este incalzit de lumina solara.

Panourile solare presurizate:

  • Intrucat nu folosesc apa ca agent terminc nu prezinta risc de inghet
  • Sunt mult mai eficiente si pot fi folosite toata durata anului
  • Sunt mai scumpe intrucat si folosesc multe echipamente suplimentare pentru a functiona

Intretinerea panourilor solare termice

Curatarea

Ploaia mentine curate tuburile panoului, dar daca acestea sunt foarte murdare, ele pot fi spalate cu apa si detergent neagresiv de rufe sau solutie pentru spalat geamurile. Daca tuburile panoului sunt pozitionate intr-o zona neaccesibila acestea se pot spala de asemenea cu apa sub presiune.

Frunze

Toamna se pot strange frunze intre tuburile panourilor care trebuie sa fie indepartate pentru a asigura randamentul optim si pentru a preveni riscul de incendiu. (panoul solar nu va cauza aprinderea materialelor inflamabile).

Tuburi sparte

Daca un tub vidat se sparge acesta trebuie sa fie inlocuit cat mai repede posibil pentru a asigura randamentul maxim al panoului solar. Sistemul va continua sa functioneze normal chiar si cu un tub spart. Tubul spart trebuie sa fie indepartat pentru a evita riscul accidentarilor.

Cere oferta de pret de la Solarcenter Romania pentru panouri solare termice!

Solarcenter-montaj-panouri-solare

2 Comments

  1. Am cumparat un panou presurizat ci 10 tuburi dar nu incalzeste apa nici la 40 grade.ce sa fac cu el va rog sfatuiti-ma cum sa-i dau de cap.Instalatorul nu stie ce e cu el.

    • admin spune:

      Buna ziua, numarul de tuburi este prea mic pentru boilerul de…cati litri?
      Daca boilerul de mai mare de 100L mai trebuie montat un panou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *