Energia solara, cea mai ieftina energie verde

clasament tari energia regenerabila
Grafice care releva cresterea productiei de energie regenerabila
08/12/2016
Functionarea panourilor solare iarna
Cum functioneaza panourile solare iarna?
13/01/2017
Show all

Energia solara, cea mai ieftina energie verde

Energia solara ieftina

Pietele globale de energie trec printr-o transformare demna de remarcat, acum la inceput de an: energia solara, pentru prima data devine cea mai ieftina forma de energie electrica verde.

Energia solara concureaza pretul gazelor naturale

Acest lucru se mai intampla in cazul unor proiecte izolate in trecut, cand in urma unor licitatii extrem de competitive din Orientul Mijlociu, costul energiei solare ajungea la un nivel record de mic. Dar acum, proiectele solare nesubventionate ajung sa concureze la pret carbunele sau gazele naturale si in special proiectele solare de pe pietele emergente costa mult mai putin decat proiectele eoliene, potrivit Bloomberg New Energy Finance.

Graficul de mai jos prezinta costul mediu al unui sistem eolian si solar, de pe 58 de piete emergente, inclusiv China, India si Brazilia. Era de asteptat ca sistemele solare vor scadea ca pret sub cele eolinere, insa putini au estimate ca scaderea se va petrece atat de curand.

Scaderea pretului la energia solara fata de energia eoliana

Energia solara la jumătate din prețul cărbunelui

Anul acest energia solara a cunoscut o crestere remarcabila. Licitatii, unde companiile private concurau pentru contracte masive de furnizare a energiei electrice, au reusit sa stabileasca recorduri dupa recorduri pentru energia solara ieftina. Incepand cu 64$ pe megawatt/ora in India in Ianurie 2016, ajungand pana la 29.1$ in August in Chile. Aceasta a fost recordul de energie ieftina, fiind la aproximativ jumatate din pretul carbunelui.

Atunci când proiectele incepute in 2016 vor ajunge la finalizare, energia solara va depasi la nivel global energia eoliana, pentru prima data in istorie. Cele mai recente proiectii ale Bloomberg New Energy Finance estimeaza undeva la 70GW nou instalate in 2016, comparativ cu 59 GW instalatii eoliene.

Trecerea integrala la energia curate poate fi totusi mai costisitoare in tarile bogate, in care cererea pentru electricitate este constanta sau in scadere iar noile sisteme solare ar trebui sa concureze cu centralele pe carbune si gaz existente deja (care valoreaza miliarde de dolari).

Dar, în țările în care nevoia de energie electrica noua este stringenta, energia verde va concura serios cu orice alta sursa de energie.

Cele mai competitive piete in materie de energie solara

Lumea a trecut recent de un punct de cotitura datorita dezvoltarii tot mai mari a sistemelor de energie solara, depasind carbunele si gazele natural.

Un raportul al BNEF, numit Climatescope, evidentiaza pietele emergente pentru capacitatea lor de a atrage capital pentru proiecte energetice cu emisii reduse de carbon. Pietele cele mai bine clasate au fost: China, Chile, Brazilia, Uruguay, Africa de Sud si India.

Când vine vorba de investițiile in energiile regenerabile, piețele emergente au preluat conducerea in fata celor 35 de națiuni membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), cheltuind 154.1 mld. $ in 2015 comparativ cu 153.7 mld. $ cheltuieli ale tarilor mai bogate.
Ratele de creștere a implementării energiei verzi sunt mai mari în aceste state emergente, astfel ca, acestea au toate sansele sa rămână lideri ai energiei curate pe termen nelimitat, mai ales acum că trei sferturi  dintre acestea si-au stabilit obiective clare pentru producerea energiei curate.

Solarcenter Romania este o companie dinamica, cu o vasta experienta in domeniul energiilor regenerabile, cu un focus pe panourile solare si automatizarea caselor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *