Energia solara mai ieftina si in plina expansiune

sunroof google panouri solare calculator
Sunroof lansat de Google s-ar putea sa te convinga sa folosesti panouri solare
19/08/2015
Targ Rivulus Dominarum Solarcenter 2015
Solarcenter. Cel mai mare stand la expozitia Rivulus Dominarum 2015
16/09/2015
Show all

Energia solara mai ieftina si in plina expansiune

top producatori mondiali energie regenerabila

Energia regenerabila ia un avant surprinzator atat in tarile cu economii dezvoltate cat si in tarile in curs de dezvoltare.

Graficul de mai jos prezinta topul celor 5 tari mari producatori de energie verde din surse solare si eoline. (graficul este conceput pentru perioada 2005-2012, fiind exprimat in miliarde de kilowatti/ora)

top producatori mondiali energie regenerabila

Situatia grafica se schimba considerabil, daca analizam primii 5 producatori de energie verde (solara si eoliana) priviti din punct de vedere al procentului de energie verde din totalul de energie din acea tara.

top 2014 producatori energie verde

Sursa graficelor: UNITED STATES ENERGY INFORMATION ADMINISTRATION

Energia verde are asadar o crestere extraordinara pe tot globul, o crestere mai impresionanta chiar decat a combustibililor fosili.
De necrezut! Se dezvolta chiar si in tari in care nu te-ai fi asteptat!

Dupa o usoara stagnare de 2 ani, energia verde atrage din ce in ce mai multe investitii. Hidrocentralele genereaza cea mai mare parte a energiei din surse regenerabile, urmata de energia eoliana si biomasa, insa energia solara inregistreaza cel mai rapid ritm de crestere. Aspect care nu poate decat sa ne bucure.
Unele tari sunt lidere evidente. SUA si China au instalat parcuri eoline gigant, in timp ce Germania produce marea majoritate a energiei din energia solara (conform Departamentului de Energie al SUA si REN21, un ONG international).

Cu toate acestea, mentionam 5 tari cu economii medii ca dimensiune, sau in curs de dezvoltare, care isi arata din ce in ce mai hotarat potentialul „verde”:

Italia – renumita pentru soarele sau toscan, detine a treia cea mai mare capacitate de producere a energiei din panouri solare. Energia solara avand cea mai mare pondere in totalul energiei produse;
Spania – genereaza o cantitate uriasa de energie solara prin utilizarea unor oglinzi capabile sa concentreze o cantitate mare de soare pe o suprafara mica;
Danemarca – cunoscuta pentru morile de vant de pe costa sa, a generat cea mai mare pondere de energie eolina in anul 2012, depasind orice super putere. Doua tari relativ mici de pe coasta europeana, Portugalia si Spania s-au clasat pe locul 2 si respective 3.
India – unde un sfert din populatie nu are acces la energie electrica, s-a clasat pe locul 5 in lume la productia de energie eoliana (potrivit Consiliului Mondial pentru Energia Eoliana)
Japonia – se intoarce si ea catre soare, dupa abandonarea energiei nucleare ca urmare a crizei din 2011 de la central Fukushima Daiichi. In 2014, Japonia a devenit al doilea cel mai mare producator de energie solara, dupa China, conform Agentiei Internationale pentru Energie.
(Flevoland, Olanda- flancat de morile de vant, acest dig protejeaza terenurile agricole, care se afla aproape in intregime sub nivelul marii)
Constatand scaderea preturilor panourilor solare, Agentia Internationala pentru Energia estimeaza ca energia solara ar putea devenii cea mai importanta sursa de energie electrica.

Jenny Chase, analist-sef la Bloomberg New Energy Finance, estimeaza ca pana in 2040, economiile in curs de dezvoltare vor fi deja cheltuit 1000 miliarde $ pe sisteme fotovoltaice mici, urmand ca energia solara sa fie adusa pentru prima data in sate izolate. Grupul ei, prognozeaza ca pana in 2030, energia solara si eoliana vor fi mai ieftine decat combustibilii fosili (carbine, petrol, gaze naturale).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *