Evolutia preturilor panourilor solare fotovoltaice

automatizare casa inteligenta Loxone Smart House
Solutii pentru automatizari case inteligente
10/07/2015
certificate verzi romania
Avertizarile Asociatiilor Producatorilor de energie verde din Romania
10/08/2015
Show all

Evolutia preturilor panourilor solare fotovoltaice

evolutia preturilor panourilor solare fotovoltaice

In ultimii 5 ani, preturile panourilor solare fotovoltaice au scazut cu aproximativ 75%, datorita cererii globale tot mai mari si a avansului tehnologiei in domeniu.

Cum functioneaza panourile solare fotovoltaice

Celulele fotovoltaice sau celulele solare, beneficiaza de efectul fotoelectric pentru a produce electricitate. Ele sunt baza oricarui sistem fotovoltaic, fiind dispozitivele realizate din materiale semiconductoare (silicon – cel mai utilizat) care convertesc lumina solara in electricitate.

Celulele fotovoltaice sunt compuse din cel putin 2 straturi semiconductoare. Un start contine incarcatura pozitiva iar celalalt incarcatura negativa.
Lumina solara contine mici particule de energie solara numite fotoni. Cand o celula fotovoltaica este expusa la lumina solara, o parte din fotoni sunt absorbiti de celula solara. Cand o cantitate optima de fotoni este absorbita de stratul incarcat negativ al celulei fotovoltaice, electronii sunt eliberati din stratul negativ al materialul semiconductor si migreaza catre stratul incarcat pozitiv creand un voltaj diferentiat, similar bateriilor. Cand cele doua straturi sunt conectate la o sursa externa de stocare, electronii curg prin circuitul creat formand electricitatea.

Fiecare celula solara produce aproximativ 1-2 watti. Si sunt zeci de astfel de celule intr-un panou fotovoltaic. Ca sa-ti faci o idee mai clara despre potentialul energiei solare, trebuie sa stii ca zilnic, intr-o zi senina, Soarele trasmite prin radiatiile solare energie de 1000 watti pe metru patrat din suprafata pamantului. Daca am reusi sa captam toata aceasta energie, am reusi sa asiguram tot necesarul de energie al omenirii.

Evolutia preturilor panourilor solare fotovoltaice

Costul mediu al unui panou solare a scazut de la 76.67$ / watt in 1977 la doar 0.613$/watt in zilele noastre.

evolutia preturilor panourilor solare fotovoltaice

Ei bine, asta ne spune ca astazi costurile cu un panou solare sunt de 100 de ori mai mici decat erau in 1977. Cand iti alegi sistemul de panouri solare fotovoltaice trebuie sa tii cont de calitatea materialelor utilizate in productia respectivelor panouri, de complexitatea instalatiei in functie de nevoile de energie ale locuintei tale, si de pretul manoperei. Un panou fotovoltaic tipic poate sa genereze aproximativ 200 kilowati pe ora pe metru patrat (suprafata) anual. Asadar, ai nevoie de 25-50 m2 suprafata acoperita cu panouri fotovoltaice ca sa asiguri necesarul de energie al unei case. 

Ceea ce este cel mai important este ca aceste costuri ale energiei electrice produse de panourile fotovoltaice sunt mai joase decat costurile energiei electrice din reteaua de distributie nationala.

In Romania, preturile unui sistem fotovoltaic complet pornesc de la 2000 euro, si variaza in functie de mai multi factori. Pentru solutii personalizate pe nevoile tale si consultanta gratuita, contacteaza-ne.

Perioada de amortizare a investitiei poate sa varieze intre 7 si 15 ani in functie de calitatea panourilor solare utilizate, randamentele acestora, politica de subventii a statului (certificate verzi), si perioada din an cu zile senine si cu soare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *