Industria panourilor solare din Europa se află într-o etapă de tranziţie, însă previziunile specialiştilor mizează pe o creştere a utilizării energiei solare. Principalele cauze sunt costurile în scădere ale panourilor solare şi creşterea numărului de instalaţii solare pe acoperişurile din cartierele rezidenţiale.
În Europa, sectorul solar este încă într-o fază de tranziție. În 2015, în Europa, piața energiei solare a crescut cu aproximativ 15%. În pofida avansului diferitelor piețe din Europa din perspectiva adoptării energiei solare, capacitățile totale instalate de panouri solare au crescut de la 88,9 GW în 2014, la 97,1 GW în 2015. Aceste fapte arată că Europa si-a menținut statutul ei de cel mai mare continent solar la nivel mondial în 2015, cu toate acestea se află doar cu numai 1 GW în fața regiunii Asia-Pacific.
Piața europeană de panouri solare este determinată în principal de problemele de politică. Regiunea are atat de multe medii diversificate de politică solară ca și numărul de țări. În funcție de preferințele autorităților de reglementare și a factorilor de decizie politică, unele țări au mai multe panouri solare instalate la scară de utilitate în timp ce altele inregistrează o cotă majoră pentru acoperișurile comerciale, industriale și rezidențiale.
Începând din 2017, este previzionat ca Europa să se întoarcă înapoi spre traiectoria de creștere a energiei solare în cursul perioadei prognozate 2016-2022. Beneficiile superioare ale energiei solare sunt mai mult de natură economică spre deosebire de energia electrică clasică. Iar scăderea constantă a costurilor panourilor solare fotovoltaice este forța cheie care a influențat indivizii să investească în proiecte on-site.
În țările europene, sprijinul politic pentru energia solară diferă foarte mult. În ciuda îmbunătățirilor impresionante ale costurilor panourilor solare, cele mai multe dintre guvernele regionale nu susțin această sursă de energie într-o măsură așa cum se vede de pe piețele majore ale lumii, în America de Nord și regiunea Asia Pacific. În 2015, este de așteptat ca trei piețe solare majore din Europa – Marea Britanie, Germania și Franța să fie cei mai mari contributori la creșterea pieței de panouri solare până în 2022. Cu toate acestea, mediile politice din Marea Britanie și Germania nu sunt prietenoase cu energia solară în scenariul actual. Deși, o infrastructură funcțională care cuprinde standarde, companii de utilități care folosesc din ce în ce mai multe panouri solare, un număr mare de instalatori de panouri solare și de echipamente de stocare, va permite atragerea de noi grupuri de clienți, care se așteaptă să contribuie la creșterea pieței solare europene.
Piața europeană a panourilor solare poate fi separata geografic în Marea Britanie, Germania, Franța, Spania, Italia, Europa de Est și restul Europei. Conform analizei pentru Solar Power 2016-2022, Germania și Turcia sunt proiectate să aibă cea mai mare contribuție pe piața solară europeană în 2020, urmate de Franța, Marea Britanie și Italia, care domină industria solară regională în 2015. Până în 2012, o creștere a pieței panourilor solare din Germania a fost determinată în principal de segmentele comerciale și într-o măsură mai mică de segmentele industriale și de utilități. Dar, după trecerea la autoconsumul cu premium feed-in, piața germană s-a bazat în general pe sisteme de panouri fotovoltaice instalate pe acoperișuri rezidențiale. Se așteaptă ca o nouă schemă de licitație referitoare la instalațiile montate deasupra solului cu o capacitate de peste 1MW să contribuie la creșterea pieței solare din Germania.
În 2015, Marea Britanie este lider pe piața solară europeană, prin adăugarea în jurul valorii de 3,7 GW de noi capacități de energie solară. Germania se află pe locul 2.
Franța a rămas a treia cea mai mare piață regională cu instalarea totală mai mică de 0,9 GW în 2015. În trecut, creșterea în Franța era susținută de beneficiile acordate prin programe guvernamentale precum și de o piață în creștere. Alături de acestea, în 2014 Franța a finalizat Cestas, cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, cu o capacitate la scară mai mare de 300 MW.
În Europa, Turcia este așteptată să devină una dintre cele mai mari piețe pentru panourile solare în anii următori. Creșterea Turciei este susținută de creștere rapidă a economiei țării în comparație cu restul Europei. Împreună cu aceasta, creșterea populației în interiorul țării a dus la creșterea cererii de energie electrică care, la rândul său, este așteptat să atribuie la creșterea cererii de panouri solare.
Jucătorii cheie ai pieței europene de panouri solare includ Canadian Solar Inc., First Solar GmbH, Yingli Green Energy Europe GmbH, Trina Solar Ltd., Energy Panel, S.L. și Sharp Solar Company.
Fuziuni și achiziții, acorduri și parteneriate și extinderea geografică sunt strategiile cheie adoptate de companiile prezente pe piață pentru a consolida cota lor de piață în cadrul regiunii.
În octombrie 2016, Yingli Green Energy Europe GmbH a încheiat un acord de parteneriat cu SolarAid, cu scopul de a lansa lumina solară cea mai accesibilă din lume, adică SM100. Această nouă lumină solară a fost dezvoltată și proiectată de Yingli Europa.
Astfel de inițiative strategice vor stimula creșterea pieței panourilor solare în Europa.