Instalarea si autorizarea panourilor solare fotovoltaice

panouri solare fotovoltaice monocristaline
Tipuri de panouri solare fotovoltaice si eficienta lor
13/12/2015
casa pasiva panouri solare
Casa pasiva cu costuri la intretinere anuale sub 100 lei
05/01/2016
Show all

Instalarea si autorizarea panourilor solare fotovoltaice

Panouri solare instalare

Cum se instaleaza panourile solare pe acoperisul casei?

In cazul in care panourilor solare vor fi instalate pe acoperis, este foarte probabil sa aveti nevoie de schele de ridicare pentru instalare. Atentie! Asigurati-va impreuna cu instalatorul ca exista spatiu pentru montarea acestor schele si ca montajul lor este inclus in costul negociat al instalarii panourilor solare.

De indata ce schela este montata, panourile solare pot fi montate chiar si intr-o singura zi.  Atentie! Inainte de instalare, instalatorul va trebui sa se asigure de rezistenta si integritatea acoperisului si a capriorilor, deoarece ce ei se vor monta panourile solare. Dupa aceasta etapa tinichigii vor atasa suporturile de fixare a panourilor solare pe capriorii acoperisului; urmand ulterior fixarea panourilor solare pe acesti suporti.

Imaginea de mai jos releva procesul instalarii unui sistem de panouri solare de 3.5kWp

Panouri solare instalare

Este casa mea potrivita pentru panouri solare fotovoltaice?

Panourile solare fotovoltaice sunt o optiune demna de luat in calcul daca:
– acoperisul este orientat in mare parte inspre sud;
– daca acesta este putin sau aproape deloc acoperit de umbra;
– daca nu intentionati mutarea din acea casa in viitorul apropiat, pentru a va putea bucura de rentabilitatea investitiei.

Chiar daca acoperisul este orientat spre sud-vest sau sud-est, investitia va fi de asemenea una rentabila, doar ca energia generata de sistemul tau va fi putin mai mica decat in varianta orientarii exclusiv spre sud a acoperisului.
Cantitatea de energie produs si implicit suma de bani economista, depinde de: unghiul de inclinare si orientarea acoperisului.

Care este cea mai buna orientare a acoperisului pentru instalarea panourilor solare?

Tabelul de mai jos ne indica, procentul maxim de energie generat de un sistem fotovoltaic, in functie de orientarea acoperisului (sud,vest sau est) si in functie de unghiul de inclinare al acoperisului.

Instalare panouri solare acoperis orientare

Marea majoritate a acoperisurilor din Romania sunt concepute cu unghiuri de inclinatie cuprinse intre 30-45grade. Nu este recomandat ca panourile solare sa fie orientate inspre nord!

Panourile solare fotovoltaice isi ating maximul de eficienta, daca utilizam energie electrica produsa de ele in timpul zilei. Asadar, daca locuinta ta este goala pe tot parcursul zilei, este posibil sa nu beneficiezi pe deplin de panourile tale solare.

Un bun specialist in panourile solare, va tine cont si de umbrele care se lasa in cursul zilei pe casa ta: umbra de la copaci, cosuri de fum, diversi pereti sau obstacole.

Care este dimensiunea ideala a panourilor solare potrivite casei mele?

Marimea potrivita a sistemului, depinde in pricipal de spatiul disponibil pe acoperis si de necesarul de energie. Asigurati-va ca firma de instalatii aleasa intelege nevoile de energie ale caminului si dimensioneaza corect instalatia.

Inainte sa alegeti un furnizor de panouri solare, citeste recomandarile noastre si intrebarile utile pentru instalatorul de panouri solare pe care trebuie sa i le adresezi, inainte, in timpul, si dupa instalarea panourilor solare.

De ce autorizatii am nevoie pentru instalarea panourilor solare?

Pentru instalarea panourilor solare este necesar un nou bransament cu RENEL, moment in care se monteaza: grup de masura, firida si tabloul de siguranta.
Energia produsa trebuie contorizata separat de energia consumata.

Pentru toate acestea sunt necesare cateva avize de la Electrica:
– aviz tehnic de Racordare de la Electrica- inainte de montaj- termen aprox. 2 saptamani;
– proces verbal de receptie a lucrarii- termen aprox.cateva zile;
– Anexa 5- verificarea conexiunilor si a invertoarelor;
– Buletin verificare pamantare;
– Contract de racordare.

Panourile solare au nevoie de curatare?

Atunci cand panourile solare sunt montate pe un acoperis cu unghiul de inclinare ideal, in cele mai multe cazuri acestea se vor auto-curata.
Daca in schimb panourile sunt montate pe un acoperis aproape plat, se pot acumula frunze, dejectii sau murdarie, astfel ca panourile solare vor avea ocazional, nevoie de curatare.

Panourile solare au nevoie de mentenanta?

Sistemele de panouri solare sunt relativ simplu de intretinut, astfel ca nu au nevoie de multa intretinere.

Care este cel mai sigur mod de a gasi o firma de instalatii panouri solare, cu reputatie buna?

 • Verificati certificarile instalatorului si furnizorului de panouri solare. Acestea vor dovedi credibilitatea si profesionalismul acestuia
 • Asigurativ-a ca prima intalnire va avea loc cu un specialist in panourile solare, nu cu un vanzator care nu detine toate datele tehnice
 • Verificati testimonialele clientilor fi formulati-va posibilele intrebari capcana

Solarcenter este o companie cu 10 ani de experienta in domeniul energiei regenerabile si cu peste 20 de ani in domeniul instalatiilor energiei termice.
Misiunea noastra este sa contribuim la eficientizarea energtica a locuintelor si a afacerilor din Romania, contribuind la reducerea costurilor cu energia.
Preocuparea constanta fata de nevoie clientilor nostri, ne determina sa gasim cele mai eficiente solutii de producere proprie a energiei electrice sau a apei calde, cu cele mai inovatoare sisteme de panouri solare.

Echipa Solarcenter va ofera consultanta solara gratuita.
Fiecare proiect de energie solara sau eficienta energetica porneste cu:
– o discutie ampla cu viitorul beneficiar;
– o analiza a nevoilor si a consumurilor de energie de pana acum
– o analiza a amplasarii casei/apartamentului
– o oferta competitiva adaptata nevoilor si bugetului
– o proiectie a costurilor cu energia

6 Comments

 1. Emilia Radu spune:

  Buna ziua , as dori să-mi echipe casa cu panouri solare , casa are o suprafața de 98 m pătrați , pe doua nivele , mansardată , ce Ma interesează este prețul produsului și de câte panouri am nevoie .Multumesc

  • admin spune:

   Buna ziua Emilia Radu

   V-am transmis un email in vederea contactului direct.

   Va multumim
   Echipa Solarcenter Romania

 2. Corina burcea spune:

  Dacă construiesc o casa intr o zona unde nu este racordata la curent și doresc sa pun panouri fotovoltaice mai am nevoie de autorizații și dacă da la ce costuri se ridica de ex dacă cel mai apropriat stâlp de lumina ar fi la 700 800 distanta de casa.

  Cat costa panourile ptr o casa cu suprafața utila de 60 mp și cu tot ce înseamnă consumatori pornind de centrala, ac, consumartori electrocasnice etc

 3. cotlet silvestru spune:

  buna ziua
  nu am legatura la stalp,as dori sa stiu cat costa un kit complet cu instalare panouri fotovoltaice cam pentru 2 zile in caz ca o zi e foarte innourat si daca am nevoie de aprobari de la renel

  multumesc anticipat

 4. Spac sorin spune:

  La noi contrarul de schimb între mine ca producător de energie verde , ceea ce produc zioa sa bag in rețeaua EON iar seara sa trag de la ei,este se poate face ca sa nu pun baterii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *