Intrebari Arzatoare despre Panourile Fotovoltaice (partea a 2-a)

Intrebari arzatoare despre panourile solare fotovoltaice (partea 1)
06/03/2015
energie eoliana Costa Rica
Costa Rica este alimentata in intregime din energie regenerabila
25/03/2015
Show all

Intrebari Arzatoare despre Panourile Fotovoltaice (partea a 2-a)

panouri solare fotovoltaice pensiune glod maramures

6. Unde este indicat sa fie montate panourile fotovoltaice? Pe suporturi metalice montate in pamant sau pe acoperis?

Cand panourile fotovoltaice montate pe acoperis sunt cea mai buna optiune?
Sunt cateva avantaje pentru montarea panourilor pe acoperisuri:
– Optimizarea spatiului – montate pe acoperis, nu mai trebuie sa pierzi teren pentru montarea panourilor fotovoltaice. In continuare poti sa-ti faci piscina sau foisorul pe care ti le-ai dorit in curte.
– Extra protectie – panourile montate pe acoperis protejeaza tabla sau tigla de intemperii (zapada, ploaie) sau de efectele in timp ale radiatiei solare.
– Viteza in montare – panourile montate pe acoperisuri necesita un timp mult redus de montare in comparative cu panourile montate pe pamant.

Cand panourile fotovoltaice montate pe pamant sunt cea mai buna optiune?
– Marimea instalatiei – daca proprietatea ta are mult teren neutilizat iti poti instala mai multe panouri fotovoltaice si poti produce mai multa energie electrica.
– Orientarea – pentru casele care nu au acoperisuri orientate spre sud, atunci instalatiile montate pe pamant te ajuta sa-ti maximizezi pontentialul de generare a energiei.
– Umbrirea – poti sa-ti montezi panourile in zona cea mai insorita de pe proprietatea ta, evitand astfel zonele umbrite.

7. Cum afecteaza zapada performanta panourilor solare fotovoltaice?

Nu te ingrijora ca sunt nori. Panourile fotovoltaice vor produce energie electrica in continuare, chiar daca randamentul acestora va scadea. Din acest punct de vedere panourile fotovoltiace cu celule „thin film” au un randament mai bun in conditii de iluminare scazuta decit cele cu siliciu monocristalin. De asemenea, ele sunt sensibile la un spectru mai larg de lumina si produc o cantitate de energie electrica mai mare cu citeva puncte procentuale decit cele cristaline.
Zapada reprezinta o problema atunci cand este cazuta intr-o cantitate mare (stratul de zapada mai mare de 2- 3 cm). Sunt dispozitive speciale care ajuta la dezghetare si topirea zapezii, sau poti chiar tu sa indepartezi zapada cu o grebla speciala cu banda de cauciuc astfel incat sa nu zgarii suprafata panourilor fotovoltaice. Panouri fotovoltaice au nevoie de lumina, de soare, nu de caldura!. Ele functioneaza chiar mai bine iarna, fiind dispozitive electronice ne dau maxim de putere la temperaturi scazute, deci iarna au eficienta/ randament maxim.

8. Exista diferente intre panourile fotovoltaice de retea si cele destinate sistemelor independente?

Panourile fotovoltaice de retea sunt destinate dezvoltarii microcentralelor electrice conectate la SEN si au in general puteri mai mari de 200 Wp. Ele sunt alcatuite din 54, 60 sau 72 de celule fotovoltaice si au valoarea tensiunii la puterea maxima mai mare de 25 de volti. Ele nu pot fi utilizate in sistemele izolate (neconectate la SEN) de tip bus de curent continuu ca urmare a faptului ca nu sunt compatibile cu tensiunea de intrare a incarcatoarelor solare. In aceste sisteme trebuie utilizate doar panouri fotovoltaice cu 36 sau 72 de celule cunoscute si ca panouri standard de 12 sau 24 de volti. Panourile fotovoltaice cu 36 de celule au valoarea tensiunii la puterea maxima de aproximativ 17 V si se utilizeaza cu incarcatoare si baterii de acumulatori de 12 V, iar cele cu 72 de celule au valoarea tensiunii la puterea maxima de aproximativ 34 V si se utilizeaza cu incarcatoare si baterii de acumulatori de 24 V. Aceste panouri pot fi utilizate si in sistemele conectate la retea fiind compatibile cu invertoarele de retea.

9. Care este inclinatia optima a panourilor fotovoltaice?

Unghiul de incidenta al luminii solare se modifica de la o ora la alta dar si de la un anotimp la altul. Pentru asigurarea unui randament maxim anual unghiul optim de inclinare a panourilor pentru Romania este de aproximativ 30° fata de orizontala. In practica, se recomanda un unghi de inclinare mai mare (aprox. 45°) care va favoriza productia energiei electrice pe timpul iernii si autocuratarea de praf si impuritati.

Pentru consultanta de specialitate si o oferta particularizata pe nevoile tale, iti stam la dispozitie la 0744.55.30.95 sau 0730.08.19.61, sau completeaza formularul online de aici:  si in max. 24 ore ai un raspuns din partea specialistilor Solarcenter Romania.

panouri solare fotovoltaice pensiune glod maramures

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *