Intrebari arzatoare despre panourile solare fotovoltaice (partea 1)

productia energie regenerabila europa
Europa si criza energiei regenerabile
20/02/2015
panouri solare fotovoltaice pensiune glod maramures
Intrebari Arzatoare despre Panourile Fotovoltaice (partea a 2-a)
16/03/2015
Show all

Intrebari arzatoare despre panourile solare fotovoltaice (partea 1)

1. Cum se poate ca procesul de productie a panourilor solare fotovoltaice sa fie „inverzit” (eco)?

Functia de baza a panourilor solare, si-anume colectarea luminii solare sub forma de fotoni si transformarea ei in energie electrica, este ecologica si curata pentru mediu.
Totusi, inainte de a fi instalate panourile solare trebuie sa fie produse si transportate. Ambele procese necesita utilizarea de combustibili fosili. In plus, in procesul de productie sunt utilizate substante chimice pentru a curata semi-conductorii, substante ca acetona, acidul hidrocloric, fluorura de hidrogen, acidul nitric si acidul sulfuric.

2. Care este durata de viata optima a unui panou solar fotovoltaic?

Panourile solare existente pe piata se vand de obicei cu garantii de functionare de 20-25 de ani. In pofida acestei perioade de viata, panourile solare au tendinta de a se degrada in timp, pana la punctul in care eficienta lor ajunge la doar 80% din capacitatea lor initiala, inainte de expirarea garantiei de functionare. In acelasi timp, avand in vedere viteza cu care descoperirile tehnologice apar in acest domeniu, in cativa ani panourile pe care le aveti pot fi intrecute ca eficienta de noile tipuri de panouri lansate pe piata.

3. Panourile solare fotovoltaice necesita intretinere?

Panourile solare fotovoltaice nu functioneaza la maxima eficienta daca sunt acoperite cu praf, frunze uscate, namol, sau chiar „surprize” de la pasari. Trebuie sa-ti inspectezi instalatia solara cel putin o data pe an, pentru a determina daca are nevoie de curatare. Curatarea se poate face cu apa folosind un furtun. Pentru ca panourile fotovoltaice se pot crapa daca intra in contact cu apa rece atunci cand ele sunt incalzite de lumina solara, este indicat sa le curatati seara.

4. Panourile functioneaza si in zile innorate?

Panourile pot func­ţiona şi dacă ziua este mai puţin însorită, singura condiţie fiind ca afară să fie lumină.

5. Care este eficienta panourilor solare fotovoltaice?

Cercetatorii cauta in continuare noi solutii pentru a creste eficienta de conversie a energiei solare in energie electrica de catre celulele care compun panourile fotovoltaice. Recordul de eficienta in acest moment este aproximativ 44% (structura celulara cu patru subcelule solare.) peste eficienta panourilor solare traditionale care se incadreaza intre 20% si 33%.

panouri solare fotovoltaice maramures

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *