Mituri demontate despre energia solara

programul casa verde plus 2016
Programul Casa Verde reincepe in 2016
25/10/2016
expozitie panouri solare solarcenter romania
Solarcenter, cel mai mare stand la Expozitia „Energii Regenerabile si Alternative” 2016
27/10/2016
Show all

Mituri demontate despre energia solara

instalare panouri solare fotovoltaice

Energia din surse regenerabile continua sa avanseze, in special piata de energie solara care este din ce in ce mai dinamica. Nu ne credeti? Priviti mai jos dovezile:

  • Industria solara a inregistrat un an record in 2015, cu o capacitate instalata in crestere cu 16% fata de instalatiile realizate in 2014;
  • In acelasi timp, preturile sistemelor de panouri fotovoltaice au scazut cu 17%;
  • Pentru prima data, energia solara detroneaza gazele naturale, prin noile sisteme instalate in 2015, energia solara a contribuit cu 29.4% din capacitata totala de energie electrica nou generata.

In acelasi timp, tehnologia solara avanseaza in sensul eficientizarii sistemelor, facandu-le mai rezistente la umbrele copacilor sau cladirilor, permitandu-le sa produca un procent mai mare de energie din cel necesar consumului casnic. Cu o piata atat de dinamica si cu progrese tehnologice de la o zi la alta, lucrurile care erau adevarate in urma cu cativa ani, pot astazi sa nu mai fie valabile deloc.

Ne propunem astazi sa separam faptele de fictiune, sa aruncam o privire la cateva dintre miturile despre energia solara care inca rezista. Iata cele mai populare 5 mituri despre energia solara:

Mitul 1: Sistemele solare fotovoltaice necesita multa intretinere


Fara nicio piesa de tip consumabil, panourile solare de tip grid (fara baterii), nu necesita practic niciun fel de intretinere. Acest lucru este impresionant, avand in vedere durata de viata a majoritatii sistemelor solare (de la 25 la 30 de ani). Majoritatea producatorilor de panouri solare ofera de la 20 la 30 de ani garantie, datorita tehnologiei extrem de fiabile.
Cu toate acestea, se recomanda curatarea panourilor solare de praf sau resturi, de cateva ori pe an; cu un simplu furtun de gradina. Majoritatea proprietarilor de sisteme solare nu verifica niciodata daca panourile solare sunt curate si cu toate acestea sistemele lor continua sa functioneze optim.

instalare panouri solare fotovoltaice

 

Mitul 2: Sistemele de panouri solare fotovoltaice sunt scumpe

Aceasta ar fi fost o declaratie adevarata acum aproximativ 10 ani, insa costul panourilor solare a scazut dramatic in ultimii ani. Acum, ca energia solara a crescut aproape exponential in popularitate, echipamentele solare sunt produse la scara larga, volumele mari permitand preturilor sa scada in mod semnificativ.
Fenomenul este similar cu cel al camerelor foto digitale, DVD playere-lor sau laptopurilor. Aceste gadget-uri au fost foarte costisitoare cand au aparut prima data pe piata, de atunci, preturile au scazut dramatic, facandu-le accesibile pentru mai multi oameni. Asemenea acestora si tehnologia solara avanseaza si devine mai eficienta.

Mitul 3: Panourile solare nu genereaza prea multa energie pe timpul iernii

Cu exceptia cazurilor in care locuiti la Polul Nord sau Sud, sistemele de panouri solare genereaza energie electrica si pe vreme rece, cu exceptia cazului in care panourile sunt acoperite cu zapada sau gheata. Cu toate ca iarna, unghiul de soare este mai mic si zilele sunt mai scurte, sistemele de energie solara pot genera cantitati semnificative de energie electrica si in acest anotimp.
Acest lucru se datoreaza faptului ca panourile solare folosesc lumina, nu caldura, pentru a genera electricitate.

Mitul 4: Panourile solare imi vor deteriora acoperisul

Panourile solare protejeaza de fapt portiunea acoperisului pe care o acopera. Daca nu ne crezi pe cuvand, vezi mai jos imaginea unor panouri solare care au trecut printr-un uragan.
In cazul in care exista o problema cu acoperisul si acesta trebuie reparat, panourile pot fi cu usurinta indepartate. Cele mai multe panouri solare nu sunt direct atasate de acoperisul in sine, ci mai degraba printr-un sistem de balustrada montat.

panouri solare fotovoltaice acoperis

 

Mitul 5: Sistemele de panouri fotovoltaice nu sunt fiabile

Sistemele solare fotovoltaice sunt foarte fiabile si durabile de-a lungul duratei lor de viata, intre 25 si 30 de ani, perioada in care arareori sunt necesare reparatii. De fapt, Institutul de Energie al UE a constatat ca 90% dintre panourile solare rezista mai bine de 30 de ani.
Desigur, acest aspect depinde si de componentele din care sunt facute, deoarece unele companii ofera echipamente solare mai buna si eficiente decat altele.
Panourile solare sunt fabricate sa reziste chiar si in conditii meteorologice extreme, cum ar fi grindina de dimensiuni medii sau ramurile rupte ale copacilor. Deoarece energia solara este atat de sigura, aceasta este frecvent utilizata pentru a alimenta sisteme vitale, cum ar fi: semnalele de cale ferata, semnele de siguranta in constructie, luminile de avertizare ale aeronavelor si geamandurile de navigatie.

Solarcenter este o companie cu 10 ani de experienta in domeniul energiei regenerabile si cu peste 20 de ani in domeniul instalatiilor energiei termice.
Solarcenter este o Service Partner Fronius (lider mondial pe piata invertoarelor) si importatori ai panourilor solare Westech Solar. Parteneriatele cu companii recunoscute la nivel international si volumele mari realizare in cei peste 20 de ani de experienta, ne permite sa oferim clientilor nostri un raport calitate pret foarte bun.
Paleta de produse a Solarcenter Romania include: panouri solare cu tuburi vidate de tip 58-1800, panouri fotovoltaice, invertere Fronius, boilere Styleboiler, unitati de comanda Resol, statii solare, pompe Wilo si toate echipamentele necesare instalatii unor sisteme solare presurizate.

Cere o oferta particularizata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *