Panouri fotovoltaice amorfe (avantaje si dezavantaje)

panouri fotovoltaice comparatie
Panouri fotovoltaice monocristaline si policristaline (diferente si asemanari)
19/06/2017
casa inteligenta pret
Casa inteligenta – Ce este si cum functioneaza?
18/08/2017
Show all

Panouri fotovoltaice amorfe (avantaje si dezavantaje)

panouri fotovoltaice amorfe

Panouri fotovoltaice amorfe. Ce este siliciul amorf? De ce este atat de popular zilele noastre?

Siliciul amorf este forma non-cristalina a siliciului. Este cel mai bine dezvoltat in tehnologia filmului subtire fiind pe piata de mai mult de 15 ani. Este folosit pe scara larga in calculatoarele de buzunar si, de asemenea ofera energie caselor private si cladirilor. Afla totul despre panourile solare fotovoltaice amorfe de mai jos.

Celulele solare siliconice amorfe apartin categoriei siliciului thin-film, unde una sau mai multe straturi de material fotovoltaic este depozitat pe un substrat.

Unele tipuri de celule solare thin-film au un potential imens. Aceste tehnologii se asteapta sa creasca repede in anii ce urmeaza pe masura ce se dezvolta. In 2011, celulele solare siliconice amorfe reprezentau 3% din piata.

Cuvantul “amorphous” inseamna literalmente “fara forma”. Siliconul nu este structurat sau cristalizat la nivel molecular, asa cum multe alte tipuri de celule solare bazate pe silicon sunt.

Cele mai multe calculatoare de buzunar isi obtin energia prin celulele solare thin film facute din siliciu amorf. Pentru mult timp puterea slaba a celulelor solare siliconice amorfe a limitat extinderea, folosindu-se doar in aplicatii mici.

Problema este partial rezolvata de “asezarea” mai multor celule solare amorfe unul peste celalalt, ceea ce le creste performanta si le face mai eficiente din punct de vedere al spatiului.

In conditii de laborator, oamenii de stiinta au impins ratele de eficienta la 12,5%. Eficienta celulelor solare siliconice amorfe care sunt fabricate variaza intre 6-9% pana in 2009 si de 10% in cadrul acelui an.

comparatie celule solare

Din ce sunt facute panourile fotovoltaice amorfe?

Panourile siliconice amorfe sunt formate din vapori ce depoziteaza un strat subtite de material din silicon- aproximativ 1 micrometru grosime- pe un substrat de material cum ar fi sticla sau metalul. Siliconul amorf poate fi depozitat la o temperatura foarte scazuta- ca si 75^ Celsius- ce permite depozitarea in plastic de asemenea.

Afla mai multe despre panourile solare monocristaline si policristaline de aici

Avantaje:

  • Necesita mult mai putin silicon. Siliconul este pe banda, prin urmare necesita doar 1% din materialul folosit pentru a produce o celula solara bazata pe siliciu cristalin
  • Substraturile pot fi facute din materiale ieftine precum sticla, otel inoxidabil sau plastic
  • Primele doua avantaje sunt motivele pentru care celulele solare siliconice amorfe au un extraordinar potential ca intr-o zi sa devina mai convenabile decat celulele solare mono- si policristaline
  • Pot fi flexibile. Un modul flexibil thin film ne permite sa fim mult mai creativi cand vine vorba de aplicatii (utilizari). Pot fi pozitionate in spatii curbe si in viitor probabil vor fi incorporate in haine. Rezistenta si flexibilitatea depind de suprafetele sau de subtraturile de care celulele solare thin film sunt atasate.
  • Celulele solare thin film functioneaza relativ bine la conditii de lumina slaba si nu sunt afectate atat de mult de umbra.
  • Siliconul amorf poate fi depozitat in substraturi la o temperatura sub 300^ C.
  • Mai putine defecte. Deoarece fabricarea acestora este mult mai simpla sunt deseori mai putine defecte. Metodele foarte avansate de fabricare a panourilor solare traditionale, comparate cu fabricarea de cipuri pe computer implica o multime de detalii avand in vedere sudura. De-a lungul timpului au fost multe probleme de garantie la panourile solare traditionale, spre deosebire de cele thin film.

Dezavantaje:

  • Celulele solare amorfe thin film au o rata de eficienta mai mica. Tehnologia e noua, iar rata eficientei e presupus ca va creste odata cu descoperirile tehnologice din viitorul apropiat
  • Panourile solare thin film tind sa se degradeze mai repede si nu tin atat de mult ca si panourile solare mono- si policristaline
  • Trebuie sa acoperi o suprafata mare cu panouri solare siliconice amorfe decat cand vine vorba de panourile solare bazate pe cristalin pentru a obtine un randament egal de energie electrica.
  • Retentia de caldura. Deoarece panourile solare thin film sunt aplicate direct pe o suprafata, ele pot retine mai multa caldura. Panourile traditionale sunt in general instalate cu un suport, asta insemnand ca este spatiu intre panou si suprafata pe care se afla, permitand aerului sa raceasca panourile. Panourile solare thin film pot retine mai multa caldura, creand o balanta intre acesta si benficiile sale- o performanta mai buna la temperaturi ridicate.

Afla mai multe despre modul in care functioneaza panourile fotovoltaice de aici.

Solarcenter este o companie cu peste 10 ani experienta in domeniul energiei regenerabile si cu peste 20 de ani in domeniul instalatiilor energiei termice.

Solarcenter este o Service Partner Fronius (lider mondial pe piata invertoarelor) si importatori ai panourilor solare Westech Solar, Amerisolar si LG. Parteneriatele cu companii recunoscute la nivel international si volumele mari realizare in cei peste 20 de ani de experienta, ne permit sa oferim clientilor nostri un raport calitate pret foarte bun.

Paleta de produse a Solarcenter Romania include: panouri solare cu tuburi vidate de tip 58-1800, panouri fotovoltaice, invertere Fronius, boilere Styleboiler, unitati de comanda Resol, statii solare, pompe Wilo si toate echipamentele necesare instalatii unor sisteme solare presurizate.

Cere o oferta particularizata aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *