Astazi, oamenii sunt tot mai preocupati de scaderea costurilor cu energia electrica, de aceea decid sa-si instaleze panouri solare fotovoltaice care pot aduce economii de peste 50%.
Putem transforma lumina solară in electricitate folosind celule fotovoltaice solare. În fiecare zi, lumina solară va atinge panourile fotovoltaice de pe acoperisul casei tale cu fotoni (particule de lumina soarelui). Panoul solar transformă fotonii în electroni de curent continuu (DC). Electronii curg din panoul solar in invertor și alte dispozitive electrice de siguranță. Invertorul convertește puterea curentului electric continuu (de obicei utilizat în baterii) în curent alternativ sau „AC“. Curentul alternativ este aceea forma de electricitate utilizata in gospodarii, pentru electrocasnice atunci când sunt conectate la priza de perete.
Fotovoltaic inseamnă conversia directă a luminii solare în energie electrică, la nivel atomic. Unele materiale prezintă o proprietate cunoscuta sub numele de efectul fotoelectric care le determină să absoarbă fotoni de lumină și să elibereaze electroni. Atunci când acești electroni liberi sunt capturati, rezultă un curent electric, care poate fi folosit ca energie electrică.
Un controller solar monitorizează intreaga cantitate de energie electrică generată de sistemul dumneavoastră de panouri solare fotovoltaice. Acea energie solară care nu se utilizează simultan cu producția ei va fi trimisă în rețeaua electrică prin controller sau in bateria solară. În timpul nopții sau în zilele noroase, când sistemul nu produce mai mult decât nevoile locuintei dvs., veți consuma energie electrică de la rețea, în mod normal, sau din bateria solară dacă o aveți.
Fiecare celulă fotovoltaică este în esență un sandwich alcătuit din două felii din materiale semi-conductoare, de obicei siliciu – același material utilizat în domeniul microelectronicii.
O celulă solară din silicon folosește două straturi de silicon: silicon de tip n care are electroni suplimentari, si silicon de tip p care are spatii extra pentru electroni, găuri. Locul in care cele două tipuri de silicon se intâlnesc se creează o junctiune n/p, care lasă o incărcare pozitivă intr-o parte si o incărcare negativă in cealaltă parte, se creează un câmp electric.
Pentru celulele solare, o plachetă semiconductoare subțire este tratată special pentru a forma un câmp electric pozitiv pe o parte și negativ pe cealaltă. Atunci când lumina solara lovește celula solară, electronii sunt eliminați în vrac de la atomii din materialul semiconductor. În cazul în care conductorii electrici sunt atașati la părțile pozitive și negative, formând un circuit electric, electronii pot fi capturati sub forma unui curent electric – adică, electricitate. Această energie electrică poate fi apoi utilizată pentru a alimenta o sarcină, cum ar fi lumina sau un echipament.
Un număr de celule solare conectate electric între ele și montate într-o structură suport sau cadru este numit un panou fotovoltaic. Panourile fotovoltaice sunt proiectate pentru a furniza energie electrică la o anumită tensiune, cum ar fi un sistem comun de 12 volți. Curentul produs de panourile solare fotovoltaice este direct dependent de cât de mult lumină loveste panourile solare.
Un sistem fotovoltaic include panouri fotovoltaice (grupuri de celule solare), una sau mai multe baterii solare; un regulator de încărcare sau controller pentru un sistem stand-alone; un invertor solar care transforma curentul continuu (DC) in curent alternativ (AC); cabluri; și un cadru de montare. Un sistem fotovoltaic aranjează panouri solare fotovoltaice individuale, iar panourile sunt grupate impreuna intr-o matrice. Unele dintre sistemele fotovoltaice au instalate dispozitive speciale de urmărire a luminii solare pe tot parcursul zilei, care ajută la îmbunătățirea eficienței sistemului.