Foarte mulți oameni sunt din ce în ce mai receptivi la ideea de a se bucura de confort în locuință fără să trebuiască să plătească foarte mult. Din fericire, soarele este (încă) gratuit și îi puteam folosi energia în interesul nostru. Panourile solare presurizate, de exemplu sunt o metodă ideală pentru a te bucura de apă caldă direct la tine în casă.
Ce sunt și cum funcționează panourile solare presurizate?
Un panou solar presurizat are rolul de a încălzi apa, nu de a produce energie electrică, așa cum este cazul unui panou solar foto-voltaic. Vorbim despre un sistem de panouri solare termice tubulare, care are un mod de funcționare foarte simplu și ușor de înțeles de către oricine: energia de la soare este captată în tuburile panoului, fiind mai apoi transformată în energie calorică. Această energie este folosită pentru a încălzii un agent termic ce poate fi apă sau antigel, lichid care se regăsește în interiorul unor tuburi vidate. Astfel, se obține apă caldă pe care o putem folosi după bunul plac.
Acesta este sistemul de funcționare al panourilor solare termice în general. La rândul lor, acestea se împart în două categorii: panouri solare presurizare și panouri solare nepresurizate. Fiecare prezintă avantaje și dezavantaje, și vom vorbi comparativ despre ele puțin mai încolo. Până atunci să vedem din ce este compus un sistem solar presurizat.
Care sunt componentele unui panou solar presurizat?
Orice panou solar termic este format din tuburi vidate, suport pentru tuburi, și un rezervor pentru apă, dacă e să îi oferim o descriere minimală. Principalul element care diferențiază panoul solar presurizat de celelalte modele, este tubul vidat, care funcționează diferit. Acestea conțin tuburi de cupru care conduc indirect căldura la rezervor. Acest rezervor poate fi atașat de panou, sau poate fi ascuns sub acoperiș. Deoarece căldura este transmisă prin tuburile de cupru, nu există contact direct între fluidele de încălzire din tuburile vidate și apa care este încălzită.
Ce să alegi: un panou solar presurizat sau nepresurizat?
Pentru a face o alegere avantajoasă pentru tine, este necesar să știi care sunt diferențele dintre ambele tipuri de panouri solare termice. Iată mai jos o scurtă comparație:
Panouri solare nepresurizate, avantaje și dezavantaje
Acestea sunt caracterizate de tuburi vidate de sticlă conectate direct la un rezervor nepresurizat izolat. Tuburile vidate sunt pline cu apă și expuse la soare, ceea ce duce la încălzirea apei din interiorul lor.
Printre avantajele acestui sistem de panouri solare termice se numără:
- Simplitatea sistemului, nu există părți mobile
- Este mai ieftin cu 50-60% decât un panou solar presurizat
- Deoarece presiunea exercitată în rezervor și în tuburi este mai mică, durata de funcționare este mai mare
- Nu cântărește mult ceea ce îl face ușor de manevrat
- Poate produce apă caldă fără o sursă externă de electricitate
- Este foarte eficient în a transforma energia solară în căldură.
Trebuie să luăm în considerare și dezavantajele
- Este greu compatibil cu sistemele moderne de instalație de apă, deoarece poate fi folosit doar cu instalațiile de apă cu presiune scăzută
- Trebuie instalat deasupra ieșirilor de apă, sau presiunea apei va fi mult prea mică.
- Dacă nu este instalat corect, poate cauza supra-încălzirea apei
- În cazul în care un tub s-a spart, întreg panoul nu va mai fi funcțional
- Se sparge ușor
- În sezonul rece nu sunt funcționale deoarece sunt sensibile la îngheț, agentul termic fiind apa.
Panouri solare presurizate, avantaje și dezavantaje
Acestea au denumirea de „presurizate” deoarece boilerul sau rezervorul de apă poate funcționa la o presiune înaltă de până la 6 bar. Asta asigură o presiune a apei la ieșire care este constantă, indiferent dacă panoul este instalat deasupra ieșirilor de apă, sau sub ele. Practic acest panou se poate instala oriunde, chiar și pe sol.
Spre deosebire de un sistem solar nepresurizat, acestea au tuburi vidate care nu sunt umplute cu apă, ceea ce înseamnă că pot funcționa chiar și în sezonul rece, dacă boilerul și conductele de alimentare sunt izolate suficient de bine. Agentul termic folosit de aceste panouri, așa cum am mai amintit, nu este apa, ci glicolul care este conținut de un bulb din cupru.
Avantaje panouri solare presurizate
- Presiunea mare a apei
- Poate fi instalată oriunde: acoperiș, mai jos de acoperiș, sol
- Este un sistem mai robust
- Tuburile sunt mai rezistente, fără a se sparge chiar în cazul grindinei de 25 mm.
- Nu prezintă risc de îngheț, deoarece nu conțin apă.
- Pot funcționa și atunci când este înnorat deoarece absorb razele infraroșii
Dezavantaje
- Sunt mai grele decât modelele nepresurizate
- Sunt mai scumpe
- Unele modele au nevoie de o sursă externă de energie în unele circumstanțe
Când este recomandat să cumperi un sistem solar presurizat?
Un panou solar pentru apă caldă presurizat este recomandat pentru clădiri mari, cum ar fi hoteluri, școli, cluburi, stațiuni, dar și case și apartamente. Panourile solare presurizate sunt recomandate pentru situațiile în care acestea pot fi instalate doar la o distanță mare de sursele de ieșire a apei (robinete, capuri de duș), tocmai datorită faptului că pot asigura o presiune constantă și suficientă a apei.
Sistemul presurizat este unul de circuit închis, ceea ce înseamnă că vei avea mereu apă caldă disponibilă la robinet. Apa din țevi este pompată constant, ajungând mereu în locul în care este încălzită. În condițiile în care panoul este departe de duș și de robinete, fără un astfel de sistem de pompare, apa ar deveni rece, iar pentru a obține apă caldă ar fi nevoie să lași toată apa rece să curgă, ceea ce este, evident, o risipă de resurse.
Cum se întreține un sistem solar presurizat?
Este important ca acesta să fie păstrat curat pentru un randament optim. Atunci când ploaia nu le menține curate, panourile se pot spăla cu apă și detergent blând, cu soluție pentru spălarea ferestrelor, sau cu jet de apă sub presiune.
Atunci când vine toamna, va fi necesar să îndepărtezi frunzele care se vor aduna pe panouri. În cazul în care un tub s-a spart, acestea trebuie înlocuit cât mai repede de către un expert. Atenție! Chiar dacă panoul continuă să funcționeze în lipsa unui tu, tot se impune înlocuirea cât mai rapidă a acestuia.