Panouri solare termice pentru apa calda. Functionare si costuri

panou solar hibrid colector solarone
Solarcenter Romania aduce noutati la expozitia Rivulus Dominarum 2017
29/09/2017
grebla panouri solare zapada
Eficienta panourilor solare fotovoltaice iarna
19/11/2017
Show all

Panouri solare termice pentru apa calda. Functionare si costuri

panouri solare referinte

Panourile solare termice pot fi o modalitate rentabila de a genera apa calda pentru casa ta. Acestea pot fi folosite în orice climat, iar combustibilul pe care îl folosesc, soarele, este gratuit.

Panouri solare termice. Cum funcționează?

Instalațiile solare de încălzire a apei includ rezervoare de stocare și colectoare solare. Există două tipuri de sisteme solare de încălzire a apei: active, care au pompe și comenzi de circulație și pasive, care nu au.

Sisteme solare active

Există două tipuri de sisteme solare de încălzire a apei:
– sisteme de circulație directă: pompele circulă cu apă menajeră prin colectoare și în casă. Ele funcționează bine în climatul cald.
– sisteme de circulație indirectă: pompele circulă prin colectori și printr-un schimbător de căldură un lichid fără transfer de căldură. Aceasta încălzește apa care apoi se revarsă în casă. Ele sunt populare în climatele predispuse la temperaturi de îngheț.

Sisteme pasive de încălzire solară

Sistemele pasive de încălzire a apei sunt de obicei mai puțin costisitoare decât sistemele active, dar este o investitie inteligenta pe termen lung. De asemenea, sistemele pasive pot fi mult mai fiabile și pot avea o durata de functionare mai mare.

Există două tipuri de sisteme pasive de bază:

Sisteme pasive colectoare integrate
Acestea funcționează cel mai bine în zonele calde. De asemenea, sunt perfecte în gospodăriile care au nevoie de apă caldă pe tot parcursul zilei.

Sisteme cu termosifonare

Apa curge prin sistem când apa caldă se ridică, in timp ce apa rece se scufundă. Colectorul trebuie instalat sub rezervorul de stocare, astfel încât apa caldă să se ridice în rezervor. Aceste sisteme sunt fiabile, dar instalatorii trebuie să acorde o atenție deosebită designului acoperișului datorită greutatii ridicate a rezervorului de stocare. Acestea sunt de obicei mai scumpe decât sistemele pasive integrate de colectare și stocare.

panouri solare referinte

Componenţa unui sistem solar termic

Colector (panou solar) – Dimensionare – Primul pas în alegerea sistemului este stabilirea numărului necesar de panouri. Unghiul de înclinare al panourilor trebuie să fie +/- 10 grade faţă de latitudinea locului. Încărcarea acoperişului nu trebuie neglijată iar sistemul de fixare trebuie ales cu grijă astfel încât să nu apară infiltraţii prin acoperiş.

Boiler (recipient de stocare a apei calde) – Volumul şi dimensiunea boilerului au de asemenea o importanţă deosebită asupra poziţionării în camera tehnică. Supradimensionarea sau subdimensionarea sistemelor nu creşte performanţă sistemului. Poziţionarea boilerului se face deobicei în interior deoarece plasarea în exterior poate duce la deteriorarea boilerului şi pierderea de energie. Datorită greutăţii boilerului trebuie calculată încărcarea planşeului în camera tehnică.

Lichidul antiinghet – Lichidul care circulă prin panouri este de tip antigel

Kit hidraulic cu sistem electronic de control – Analizează datele de la senzori şi determină când este suficientă energie pentru colectare.

Vas de expansiune – este prevăzut în sistemul panourilor solare. Are rolul de protecţie contra suprapresiunii când temperatura este ridicată şi menţinerea presiunii când fluidul are temperatura scăzută.

Tipuri de colectoare utilizate în componenţa sistemelor solare pentru apă caldă

Panouri solare termice plane

Colectoarele plate funcționează cu ajutorul unor  țevi de cupru care trec printr-un colector acoperit cu sticlă, adesea conectat la un rezervor de stocare a apei pe acoperiș. Soarele încălzește tevile de cupru, iar apa caldă rezultantă este termo-sifonată.

Panouri solare termice tubulare

Colectoarele tubulare au in componenta lor două tuburi de sticlă fuzionate în partea superioară și inferioară. Spațiul dintre cele două tuburi este evacuat pentru a forma un vid. O conductă de cupru (de căldură) care trece prin centrul tubului întâlnește un colector comun, care este apoi conectat la o pompă de circulație lentă, care pompează apa într-un rezervor inferior, încălzind astfel apa în timpul zilei. Apa caldă poate fi utilizată noaptea sau a doua zi datorită izolației rezervorului.

Panou tubular vs. panou plan, care este mai eficient?

În ceea ce priveşte acest aspect, putem spune că recomandăm colectoarele tubulare, fiind atât mai eficiente, cât şi mai durabile şi mai ieftin de reparat în cazul unor daune accidentale.

Apa caldă menajeră și utilizarea energiei casnice

Sistemele de producere a apei calde menajere reprezintă aproximativ 20% din emisiile de gaze cu efect de seră ale unei gospodării. Prin instalarea unui sistem de panouri solare termice, veți reduce aceste emisii și veți economisi până la 75% din costurile pentru încălzirea apei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *