Panourile solare fotovoltaice, amenintare pentru companiile furnizoare de electricitate

energie eoliana Costa Rica
Costa Rica este alimentata in intregime din energie regenerabila
25/03/2015
sistem solar hibrid
Sisteme hibride de panouri solare fotovoltaice
29/04/2015
Show all

Panourile solare fotovoltaice, amenintare pentru companiile furnizoare de electricitate

panouri solare fotovoltaice

Fara indoiala, sursele regenerabile de energie (eoliana, solara, geotermala, etc.) vor fi tot mai accesibile locuitorilor acestei planete. Daca in statele dezvoltate (SUA, Germania, Australia, etc.) piata panourilor solare fotovoltaice instalate si puse in functiune de catre populatie creste in fiecare an, in Romania investitiile populatiei in sisteme solare producatoare de energie electrica sunt inca la un nivel redus. Efectele Programului Casa Verde functional in Romania, pentru persoanele fizice, in perioada 2010-2012, au demonstrat ca fara subventionarea din partea Statului, rata de adoptare a panourilor solare va ramane in continuare mica.

In tot acest context, apar stiri care scot in evidenta relatia de conflict care se creeaza intre companiile traditionale producatoare si furnizoare de energie electrica si proprietarii de locuinte, persoane fizice, care isi instaleaza panouri fotovoltaice pentru a-si acoperi necesarul de energie electrica. O astfel de stire vine din Hawaii, SUA, unde 12% dintre case au instalate panouri solare fotovoltaice. In statul insular american, locuitorii asteapta pana si 18 luni pentru ca firma statala de furnizare si distributie a energiei electrice sa le aprobe proiectele si sa-i conecteze la sistemul de distributie.  Aceasta situatie se intampla datorita faptului ca infrastructura / reteaua de distributie a energiei nu mai face fata productiei suplimentare, reteaua trebuie sa fie imbunatatita prin investitii, iar veniturile companiei de electricitate scad, punand presiune pe facturile abonatilor care raman in sistem.

panouri solare fotovoltaice

In SUA, unde estimarile arata ca in 2020 peste 3.3 milioane de case vor avea instalatii solare fotovoltaice, nu este o situatia rara faptul ca furnizorii mari de electricitate taxeaza suplimentar pe proprietarii de locuinte care au instalatii solare producatoare de energie. In statul Arizona, o mare companie furnizoare de energie taxeaza cu 50 dolari pe luna factura de electricitate a noilor posesori de instalatii fotovoltaice, iar in statul American Wisconsin unde genul acesta de instalatii sunt rare, consumatorii de energie solara platesc pana la 182 dolari pe an.

Un reportaj despre acest subiect si situatia din Hawaii, a fost realizat de New York Times si il puteti viziona aici:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *