Pretul energiei electrice explodeaza

Eficienta panourilor solare fotovoltaice
Cele mai eficiente panouri solare fotovoltaice
28/01/2017
Locurile de munca din industria panourilor solare au crescut cu 25% anul trecut, in S
17/02/2017
Show all

Pretul energiei electrice explodeaza

Creste pretul energiei electrice

Pretul energiei electrice a crescut in mod spectaculos. La prima vedere cresterea poate fi pusa cu usurinta pe seama cresterii substantiale a cererii de energie electrica. Cu cat a crescut pretul energiei electrice si care sunt adevaratele cauze, aflii imediat.

Cresterea tarifelor de tranzactionare a energiei electrice

De aproape 3 ori a crescut tariful energiei electrice in PZU la inceputul acestui an (2017). De la o medie a tarifului de 52 euro/MWh, anul acesta pretul se situeaza undeva intre 130-160 euro/Mwh.

Creste pretul energiei electrice

La finele anului trecut, ANRE transmitea printr-un comunicat de presa clarificari ale unei legi (Ordinul 72/2013). Esenta era ca: pretul de distributie a energiei electrice poate doar sa creasca. Pe scurt, ei mentionau pe site-ul propriu ca tendinta poate fi doar de crestere, cu pana la 7% pe an, ceea ce presupune o crestere de 2% in pretul platit de consumatorul final.

Alineatul 105 al aceluiasi ordin preciza “tarifele de distribuţie pot varia de la un an la altul în termeni reali cu cel mult 10% pentru fiecare dintre tarifele specifice de distribuţie şi cu 7% în medie ponderată”
Acum acest “pot varia” a fost inlocuit de ANRE cu sintagma “pot varia in sensul cresterii”.

Tariful de distributie reprezinta aproximativ 30% din pretul final al energiei, o crestere a acestuia va genera automat o crestere a pretului final al curentului. Situatia poate fi alta doar daca scumpirea pretului la distributie va fi anulata de ieftinirea (in aceeasi proportie) a pretului energiei, a tarifelor de transport, accizei etc; in caz contrar, facture ce ne soseste in casuta postala va fi mai mare.

Motivele cresterii pretului la energia electrica

1. Perioada indelungata de temperaturi foarte scazute, care a determinat un consum mai ridicat
2. Debitul scazut al Dunarii, care cantareste mult in balanta energetica a fluviului
3. A treia cauza ar putea fi aceea ca piata din Romania este strans legata de piata-spot din Ungaria, de care noi suntem inter-conectati. Preturile acestei piete influenteaza direct si preturile energiei din Romania.

Pretul energiei electrice la un nivel record in Romania

Specialistii au declarat ca iarna aceasta s-a ajuns la 600 de lei pe megawatt-ora; tot acestia pun marirea pe incompetenta guvernelor in realizarea unei strategii energetice.
Presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica, Ion Lungu confirma aceste preturi, spunand ca in unele momente s-a ajuns la 600lei/MWh, insa preturile medii se situau la 450 lei/MWh; oricum cu multe peste valorile medii ale anului trecut de 200 lei/MWh.

In esenta, in mai multe zile din luna Ianuarie, in Romania, s-au inregistrat cele mai mari preturi din Europa pe bursa de energie. Motivele concrete ale acestei cresteri nu pot fi explicate in totalitate; se cere insa o concluzie usor de sumarizat: cu cat reusim sa eficientizam balanta energetica a locuintelor si afacerilor noastre cu atat ne vom preocupa mai putin de fluctuatiile pietei energetice.

Solarcenter este o companie cu peste 12 ani experienta in domeniul energiei solare regenerabile. De peste un deceniu contribuim la eficientizarea energetica a locuintelor si afacerilor din Romania, contribuind la reducerea considerabila a costurilor cu energia electrica. Avand o vasta experienta in Germania, Austria si Ungaria, fiind Service Partener Fronius (lider mondial pe piata invertoarelor) si importatori ai panourilor solare Westech Solar, ne mandrim cu servicii recunoscute pe plan international.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *