Reciclarea panourilor solare si durata de viata a acestora.

panouri solare pe nori
Panourile solare funcționează în zilele noroase?
23/02/2018
casa din sip
Casa eficienta din punct de vedere energetic
18/03/2018
Show all

Reciclarea panourilor solare si durata de viata a acestora.

reciclare panouri solare

Reciclarea panourilor solare si durata de viata a acestora.

Ce se intampla cu panourile solare atunci cand ajung la incheierea ciclului lor de viata?

Industria energetica a experimentat o schimbare radicala, iar trecerea treptata catre sursele de energie regenerabila, este mai mult decat evidenta. Cu toate acestea, nu tot ceea ce arata a fi de lunga durata, ramane in conditii perfecte de functionare pana la sfarsitul ciclului sau de viata. De fapt, aceasta este grija cea mai comuna, in ceea ce privesc panourile solare fotovoltaice (PV). Ele sunt o sursa durabila de energie, care depinde numai de radiatia solara, in rest sunt perfect capabile să livreze electricitate casei. Cu toate acestea, ce se intampla cu panourile solare atunci cand acestea nu reusesc sa mai functioneze eficient?

Panourile solare se recicleaza

panouri solare reciclare

Panourile solare contin sticla, plastic, aluminiu, silicon si metal, toate aceste materiale fiind si reciclabile. Asociatia Europeana de reciclare a panourilor solare, PV Cycle, a dezvoltat un proces prin care peste 95% din materialele unui panou pot fi recuperate. Anumiti producatori de panouri solare au dezvoltat, de asemenea, programe pentru a accepta panourile utilizate pentru a le recicla.

Exista un potential foarte mare de reproducere a panourilor din materialele reciclate, in plus acest lucru ar influenta si cresterea fortei de munca.

Bineinteles ca nu ar fi un proces chiar simplu avand in vedere ca o reciclare corespunzatoare necesita separarea si recuperarea acestor materiale, cu pierderi minime. Materialele pot fi apoi reutilizate pentru fabricarea de panouri noi sau pentru alte aplicatii industriale. De exemplu, fatetele panourilor de sticla pot fi macinate si utilizate in fabricarea izolatiilor, sau a altor produse. Chiar si celulele siliconice pot fi deseori recuperate pentru a fi refolosite.

Pana in prezent, cererea pentru reciclarea panourilor solare este foarte mica. Unii producatori declara ca marea majoritate a panourilor pe care le proceseaza pentru reciclare sunt cele care au fost deteriorate sau defecte. Cu toate acestea, nu este niciodata prea devreme sa planificam cresterea inevitabila a necesitatii reciclarii panourilor solare, deoarece instalatiile de astazi vor ajunge la sfarsitul duratei lor de viata utila.

Durata de viata a panourilor solare

Care este durata de viata a panourilor solare? O intrebare pe care majoritatea oamenilor o au în vedere atunci cand analizeaza acest domeniu. Conform studiilor, speranta de viata a panourilor solare este de aproximativ 30 de ani.

Pe toata durata de viata a panourilor fotovoltaice, ar putea aparea o scadere a capacitatii de alimentare cu 20%. Intre primii 10-12 ani, scaderea maxima a eficientei este de 10%, iar 20% la 25 de ani. Aceste cifre sunt garantate de majoritatea producatorilor.

Cu toate acestea, experienta noastra arata ca, in realitate, eficienta lor scade cu numai 6 sau pana la 8% dupa doar 25 de ani. Astfel, durata de viata a panourilor solare poate fi mult mai lunga decat cea declarata oficial. Panourile fotovoltaice de inalta calitate pot ajunge pana la 40 de ani si vor continua sa functioneze, desi probabil cu o eficienta descrescatoare.

Beneficiile de viitor, ale reciclarii

Acum, ca stim ca panourile solare pot fi reciclate, intrebarea este ce alte beneficii ar putea aduce economiei. Evident, va trebui sa fie stabilita o infrastructura adecvata de reciclare a panourilor solare, pentru a gestiona volumele mari de module fotovoltaice care vor fi disponibile in viitorul apropiat. Odata ce acest lucru este in vigoare, vom fi martorii mai multor factori pozitivi si a unor noi oportunitati in cadrul economiei.

Reciclarea PV nu doar ca va genera mai multe oportunitati de locuri de munca ecologice, ci si o valoare de recuperare de aproximativ 11 miliarde de lire sterline, pana in 2050. Acest flux va permite producerea a 2 miliarde de panouri noi,  fara a fi nevoie sa se investeasca in materii prime. Aceasta inseamna ca va exista capacitatea de a produce aproximativ 630 GW de energie doar din reutilizarea materialelor utilizate anterior.

Datorită scaderii constante a preturilor energiei solare, tot mai multe gospodarii si intreprinderi aleg sa investeasca in sisteme de energie solara. In consecinta, vor exista si mai multe oportunitati economice in sectorul de reciclare a panourilor solare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *