Cu siguranta, anul 2015 va fi anul sistemelor solare hibride. De acum poti sa te bucuri de energia solara zi si noapte. Sistemul solar hibrid combina sistemele din panouri fotovoltaice off-grid si on-grid. Sistemul hibrid poate fi descris fie ca un sistem de panouri fotovoltaice on-grid cu o rezerva de energie la caderile de electricitate din retea, fie ca un sistem de panouri fotovoltaice off-grid fara generator.
Sistemele solare hibride iti permit sa stochezi energia solara produsa in exces in timpul zilei, iar noaptea, in zilele innorate sau cand sunt caderi de electricitate in retea, sa utilizezi automat energia stocata in baterii.
Echipamentele care alcatuiesc un sistem solar hibrid:
– Regulator solar – Rolul sau principal este sa protejeze bateria. Pe de o parte limiteaza curentul si tensiunea furnizate de panoul solar la valori maxim acceptate de baterie, iar pe de alta parte limiteaza curentul absorbit de invertor, pentru ca bateriile solare au alte caracteristici decat bateriile auto si trebuie sa reziste la multe cicluri de incarcare – descarcare pe durata a peste 10 ani.
– Bateriile acumulatori solari – unde este stocata energia in exces
– Invertorul – preia curentul continuu de la regulatorul solar si il converteste in curent alternativ cu tensiunea de 220V si frecventa de 50 Hz.
– Contor de masurare a fluxului de energie produsa de instalatia solara spre casa si vice versa.
Va recomandam solutiile Fronius pentru sistemele solare hibride. Fiind parteneri Fronius pentru Romania ne puteti contacta oricand pentru detalii suplimentare.
O noua generatie de celule solare pot sparge limitele de eficienta ale actualelor panouri solare
O tehnica revolutionara dezvoltata de o echipa de cercetatori de la Universitatea Cambridge ar putea sa creasca eficienta celulelor solare si sa accelereze adoptarea energiei solare la nivel mondial.
Noua metoda se bazeaza pe dezvoltarea unor celule solare create atat din materie organica si materie anorganica. Pana acum panourile solare erau create din cellule solare compuse din semiconductori anorganici, din silicon.
Intr-o celula solara, lumina Soarelui antreneaza electronii din atomii semiconductorilor intr-o miscare rapida. Astfel se formeaza energie care duce la crearea de energie electrica. In celula solara fiecare proton poate sa antreneze doar un electron, in schimb, in Pentacen (acena, hidrocarbura aromatica policiclica formata din cinci nuclee benzenice condensate linear), un element care se regaseste in frunzele verzi, acelasi proton (aceeasi cantitate de lumina) pune in miscare nu unul ci doi electroni, dubland practic cantitatea de energie produsa de semiconductor. In acest mod, este imbunatatita eficienta celulelor solare cu pana la 95% prin utilizarea de semiconductori organic (pentacenul).
In SUA, productia de energie solara a crescut de 4 ori din 2010 pana astazi.