Panourile solare fotovoltaice convertesc energia solara in energie electrica. Insa, in functie de tipul lor, eficienta panourilor fotovoltaice difera. Care sunt panourile care ofera cele mai bune randamente?
Panourile solare sunt realizate dintr-un strat subtire de material semi-conductor, o placa de sticla si rasina polimerica. Atunci cand sunt expuse la lumina zilei, materialul semiconductor se „energizeaza” producand astfel energia electrica. Afla dintr-un articol precedent cum functioneaza panourile solare fotovoltaice.
Exista 4 mari tipuri de panouri solare fotovoltaice. Vom evidentia cateva din avantajele si dezavantajele fiecarui tip de panou fotovoltaic.
Avantaje
Dezavantaje
Avantaje
• Au o eficienta de 13%
• Cele mai potrivite ca raport pret-calitate pentru casele familiale
Dezavantaje
• Datorita eficientei usor reduse fata de monocristaline, este necesara instalarea mai multor panouri
Avantaje
Dezavantaje
Avantaje
Dezavantaje
Toate cele patru tipuri de celule sunt realizate din siliciu, diferenta este data de modul in care siliciul este taiat si tratat.
Atunci cand ne decidem asupra unui sistem solar fotovoltaic in defavoarea celuilalt, cel mai bine este sa ne uitam la costul per watt putere.
Formula este simpla:
In mod firesc, cele mai eficiente panouri solare costa si cel mai mult.
Cu toate acestea, inainte de a face pasul hotarator inspre cele mai scumpe panouri solare, este bine sa luam in considerare si dimensiunea acoperisului. Daca acoperisul este suficient de mare, optiune de a achizitiona panouri solare mai ieftine si mai putin eficiente poate fi cea mai buna investitie in timp.
Ce trebuie sa cuprinda sistemul de panouri solare fotovoltaice?
Cu cat numarul panourilor solare instalate pe acoperisul tau este mai mare, cu atat sistemul va fi mai costisitor, dar va produce si mai multa energie
Energia electrica produsa de sistemul tau este de tipul „curentului continuu”. Inainte de a putea fi utilizate in casa, aceasta energie trebuie convertita in „curent alternativ”; prin intermediul unui dispozitiv numai Invertor, adesea plasat in pod
Atentie! Este de preferat ca invertorul sa aiba aceeasi durata de viata ca a panourilor solare in sine.
Din motive de siguranta, dispozitive de izolare sunt plasate in fata si spatele invertorului.
Un contor este conectat in interiorul casei, intr-un loc vizibil, astfel incat sa puteti vedea in timp real cata energie electrica genereaza sistemul. Contorul calculeaza si cantitatea de energie electrica exportata catre retea, iar acest lucru este extrem de util pentru a calcula banii pe care urmeaza sa-i primiti in schimbul energiei electrice furnizate in sistem.
* eficienta panourilor solare depinde si de orientarea, suprafata si inclinarea acoperisului, precum si cantitatea de umbra ce poate acoperi acoperisul.