In Martie 2015, Programul pentru Energie a Natiunilor Unite (UNEP) a dat publicitatii un raport despre starea de fapt a energiei regenerabile. Concluziile raportului au fost incurajatoare pentru sustinatorii formelor alternative de energie. In 2014, peste 9% din totalul energiei produse in lume era reprezentat de energia regenerabila, crescand cu un procent fata de situatia din 2013. Nici investitorii nu stau departe de proiectele referitoare la energie regenerabila, totalul investitiilor in energia verde a crescut in 2014 cu pana la 17%, atingand valoarea totala de 270 miliarde de dolari.
Poate nesurprinzator, China conduce totul investitiilor in energie curate, cu peste 80 miliarde de dolari alocati in 2014, dar si tari ca Brazilia, Africa de Suds au India si-au crescut investitiile in regenerabile. Investitiile facute in ultimul deceniu in Uniunea Europeana si-au aratat roadele, peste 70% din noile capacitati de producere a energiei adaugate intre 2011 si 2014 au fost reprezentate de energia regenerabila.
Totodata, Australia este aproape de finalizarea unui parc solar cu o capacitate de 102 Megawati si cu peste 1.3 milioane de panouri solare fotovoltaice instalate, care se asteapta sa fie total operational in Iulie 2015. Va fi cel mai mare parc solar fotovoltaic din emisfera de Sud.
Energia solara se transforma in cea mai dezirabila optiune pentru tarile in curs de dezvoltare. Avansul tehnologiei a facut ca in ultimii 5 ani costurile generate de implementarea solutiilor de energie solara sa scada cu pana la 75%, facand-o si mai atractiva pentru guvernele tarilor care cauta moduri sustenabile si accesibile de a genera dezvoltare. Dubai-ul a anuntat recent dezvoltarea fazei a doua din parcul solar Mohammed bin Rashid al Maktoum, cu o capacitate de 200 megawati care se estimeaza ca va livra electricitate la un tarif de doar 0.06 dolari pe ora, comparatic cu tariful de 0.12 $ in SUA si 0.41$ in Danemarca.
Pentru acei dintre voi care sunteti interesati de cine produce cea mai mare cantitate de energie solara din lume, in cele ce urmeaza va prezentam top 5 cele mai mari parcuri solare fotovoltaice din lume:
Ivanpah
Este un parc solar localizat in Desertul Mojave din California (SUA), pus in operatiune in Februarie 2014 si avand o capacitate de 392 megawati, este la ora actuala cea mai mare facilitate din lume care colecteaza energia solara si o transforma in energie electrica.
Ordos City (China)
In 2009, guvernul chinezesc a anuntat planul de construire a unui parc solar care sa genereze 2000 kilowati pe ora, care sa poata alimenta aproximativ 3 milioane de case. Proiectul se afla in impas in acest moment, dupa retragerea din parteneriatul cu guvernul Chinei a producatorului American First Solar.
Balbina
Brazilia a anuntat recent ca planuieste sa construiasca un parc solar plutitor cu o capacitate de 350 MW langa hidrocentrala Balbina localizata pe Amazon. In present, peste 80 % din necesarul de energie al Braziliei este generat de hidrocentrale. Datorita secetelor tot mai dese, tara mizeaza pe parcuri solare. Pana in 2017, sunt in plan construirea a 31 de astfel de facilitati de producere a energiei electrice.
Solar Energy Generating Systems
Al doilea cel mai mare parc solar operational din lume, se afla tot in Desertul Mojave din California (SUA), cu o capacitate de 354 MW. Parcul a fost finalizat in 1991.
Solana Generating Station
Cu o capacitate de 280 MW, a fost construit de o companie spaniola, Abengoa Solar, in Gila Bend, Arizona (SUA). Compania de furnizare a energiei electrice din Arizona a semnat un contract de cumparare in exclusivitate a intregii energii electrice produse de acest parc, pentru a-si atinge obiectivele statului Arizona de 15% energie regenerabila din total energie, pana in 2025.