Dupa negocierile de ultima ora, Uniunea Europeana a anuntat ca isi mareste obiectivul privind productia de energie regenerabila de la 27 la 32%. O miscare considerata “ambitioasa”, dar pe care agentii de mediu au descris-o in mod diferit si anume – inadecvata. Un esec spectaculos acest procent, considerandu-l scazut.
Obiectivul anterior al Uniunii Europene in domeniul energiei regenerabile a fost stabilit la “cel putin 27%” pana in 2030. A existat multa ambitie si presiune pentru a creste aceste cifre, iar dupa luni intregi de negocieri au ajuns in sfarsit la un rezultat. Negociatorii din partea Comisiei Europene, a Parlamentului European si a Consiliului European au ajuns la un nou acord. Acesta a fost anuntat astfel : ,,sa se atinga un obiectiv obligatoriu privind energia din surse regenerabile pentru UE 2030 de 32%, cu o clauza de revizuire in crestere pana in 2023”. Acest rezultat al negocierilor se datoreaza eforturilor unui grup de tari ca Spania, Portugalia si Italia, care au impus un obiectiv mai mare de 35%. Cu toate acestea, tari precum Germania au incercat sa puna in aplicare un obiectiv mai “credibil” si “realizabil”.
,,Energiile regenerabile sunt bune pentru Europa, iar astazi, Europa este buna la capitolul energie regenerabila”, a declarat Miguel Arias Canete, comisarul european pentru actiune in domeniul energiei regenerabile. ,,Aceasta afacere este o victorie greu de dobandit in eforturile noastre de a debloca adevaratul potential al tranzitiei de energie curata in Europa. Aceasta noua ambitie ne va ajuta sa ne indeplinim obiectivele acordului de la Paris, si se va vedea in crearea unor noi locuri de munca, preturi mai mici la facturile de energie pentru consumatori si mai putin import de energie”, a mai precizat acesta.
Ca raspuns la ridicarea restrictiilor, James Watson, CEO al Solar Power Europe , a precizat: ,,Gospodariile constata acum ca au un drept nou, acela de a se autogenera, de a consuma si pastra energia pe care o produc. Aceasta este o realizare importanta. De asemenea, suntem incantati sa vedem ca se incearca simplificarea procedurilor administrative”.
O noua strategie ambitioasa si realizabila va conduce la activitati semnificative de investitii, noi locuri de munca si imbunatatirea permanenta a calitatii mediului. Aceasta poate actiona ca o sursa de incurajare pentru factorii de decizie globali.
Cu toate acestea, reprezentantii mediului au criticat lipsa de ambitie in targetele propuse de UE. In cele din urma, acestia considera ca nu este dificil sa se atinga obiectivele propuse pentru 2030. Interesele speciale pentru mediu, continua sa joace roluri importante in procesul de luare a deciziilor. Pe termen lung, mediul inconjurator va avea de castigat. Generatiile viitoare vor fi supuse unor costuri scazute. Asadar, noile strategii urmaresc impactul pozitiv asupra mediului, consumatorilor si utilizatorilor de energie din intreaga societate.