Panouri fotovoltaice

Panourile fotovoltaice sunt capabile sa transforme razele solare in energie electrica, ele au o sensibilitate mai mare la lumina decat panourile solare-termince, astfel perioada lor de funtioneaza este superioara acestora.

Care sunt beneficiile panourilor fotovoltaice?


– produc energie electrica si/sau apa calda menajera, permitandu-ti sa-ti reduci considerabil costurile cu factura de electricitate si gaz.
– statul ofera certificate verzi pe care ulterior le poti vinde pe bursa de energie, asadar esti platit pentru energia electrica livrata in reteaua nationala de electricitate.

-un panou fotovoltaic tipic poate sa salveze pana la o tona de dioxid de carbon pe an, asadar reduci considerabil amprenta ta de carbon cu pana la 30 de tone de dioxid de carbon pe intreaga durata de funtionare a panoului

 

Cum funtioneaza panourile fotovoltaice?

Panoul fotovoltaic tranforma lumina solara in electricitate prin intermediul celulelor fotovoltaice solare. Lumina solara atinge panourile fotovoltaice cu fotoni (particule de lumina ale soarelui). Panoul tranforma fotonii in electroni de curent continuu (DC). Electronii curg din panou in invertor si in alte echipamente electrice de siguranta. Invertorul converteste puterea curentului electric continuu in curent alternativ (AC). Curentul alternativ este cel folosit de noi toti in gospodarii, pentru electronice si electrocasnicele conectate la priza de perete.

Un controller solar monitorizeaza intreaga cantitate de energie electrica generata de sistem, iar energia generata in surpus (adica cea neutilizata in gospodaria proprie) va fi transmisa in reteaua electrica prin intermediul acestui controller. In timpul noptii, sau in zilele noroase, atunci cand sistemul nu produce necesarul de energie al gospodariei, se va utiliza din aceste rezerve.

 

Care sunt componentele sistemului de panouri solare fotovoltaice?

Un sistem fotovoltaic include panouri fotovoltaice (grupuri de celule solare), una sau mai multe baterii solare; un regulator de încărcare sau controller pentru un sistem stand-alone; un invertor solar care transforma curentul continuu (DC) in curent alternativ (AC); cabluri; și un cadru de montare. Un sistem fotovoltaic aranjează panouri solare fotovoltaice individuale, iar panourile sunt grupate impreuna intr-o matrice. Unele dintre sistemele fotovoltaice au instalate dispozitive speciale de urmărire a luminii solare pe tot parcursul zilei, care ajută la îmbunătățirea eficienței sistemului.

Cate tipuri de panouri fotovoltaice exista?

Sistemul de panouri fotovoltaice tip insula sau off-grid

Este cel mai popular sistem, insa are cateva avantaje si cateva dezavantaje.
Dezavantajele:

  • sistemul de panouri fotovoltaice tip insula nu poate avea o putere instalata nelimitata. Asadar, daca vom instala o putere medie de exemplu 2000W, aceasta nu va putea fi depasita (de fapt, nu avem voie sa bagam in priza mai mult de 2000W). Daca nu suntem atenti, putem arde intreaga instalatie. Iar schimbarea inverterului off-grid reprezinta aproximativ 20% din valoarea investitiei.
  • cei mai performanti acumulatori au o durata de viata de aproximativ 7-8 ani, dupa care se schimba. Din punct de vedere financiar, nu e cel mai convenabil lucru, deoarece valoarea acumulatorilor se ridica la 50% din investitia totala.

Avantajele:

  • nu este nevoie de urmat calea lunga si anevoioasa a birocratiei de racordare la reteaua nationala de energie electrica, atunci cand discutam despre distante foarte mari.
  • Este cea mai buna solutie pentru locatiile indepartate de retea, cum ar fi: case de vacanta, stane de oi, foisori de vanatoare, refugii montane etc; dar este la fel de usor adaptabil si rulotelor.

 

Sistemul de panouri fotovoltaice tip alimentare la retea sau on-grid

Desi unele firme de instalatii mentioneaza ca nu exista destule informatii despre posibilitatea conectarii unui sistem de panouri on-grid, Solarcenter Romania a demondat acest mit. Compania noastra a parcurs deja toate etapele instalarii si autorizarii unei asemenea instalatii, astfel va putem garanta succesul proiectului de racordare la reteaua nationala de energie electrica.

Avantajele sistemului de panouri fotovoltaice cu alimentare la retea sunt:

  • Beneficiarul poate fi inscris in sistemul de promovare prin certificate verzi, orice sistem de panouri fotovoltaice care a parcurs toata procedura de conectare are termen de amortizare de cel mult 5 ani. Sa nu uitam insa ca sistemul de promovare va acorda licenta pe 15 ani. Instalatiile de panouri fotovoltaice realizate la imobilele cu consum de energie se amortizeaza mult mai repede decat cele construite in camp.
  • Componentele instalatie nu necesita schimbarea lor dupa o anumita perioada de timp, asemeni cazului instalatiei alimentate la retea.
  • nu exista limitare de putere iar costul investitiei este redus.

Dezavantajul il constituie birocratia in obtinerea avizelor de conectare, a licentei si necesitatea de a interveni pe piata de energie electrica pentru vanzarea surplusului produs (nu este o procedura greoaie, dar este o activitate in plus de gestionat).

 

Sistemul de panouri fotovoltaice hibrid

Cel mai eficient din punct de vedere energetic, dar si cel mai costisitor sistem existent la ora actuala. In acest sistem putem combina mai multe instalatii electrice, cum ar fi: instalatie de panouri fotovoltaice cu alimentare la retea (on-grid), tip insula (off-grid) si eventual un generator diesel. Toate conectate in asa fel incat sa atinga maximul de eficienta energetica si financiara a intregului sistem.

In functie de forma si estetica, panourile solare se mai impart in cateva categorii:

 

  1. Panourile solare standard

Sunt cele mai populare si usor de recunoscut pe piata, fiind de obicei prima alegere a gospodariilor. Au o mare flexibilitate in pozitionare, astfel ca se bucura in mod optim de lumina soarelui. Datorita flexibilitatii in pozitionare, aceste tipuri de panouri solare sunt extrem de eficiente, aducand astfel si un profit mai mare.

  1. „Tigla” solara

Avantajul estetic al „tiglei” solare este de necontestat. Placile pot fi interconectate intre ele, astfel ca inlocuiesc placile normale de tigla. „Tigla” solara poate fi cu usurinta integrata intr-un acoperis existent sau utilizata pentru constructia unui acoperis nou, constituind astfel optiuni viabile atat pentru cladirile familiale cat si pentru sediile de companii.

Dezavantajul acestor tipuri de panouri solare este faptul ca sunt mai putin eficiente decat panourile solare standard si in acelasi timp costul lor este aproape dublu fata de cel al panourilor clasice.

  1. Panouri solare subtiri, tip „film”

Daca sunteti in cautarea a ceva mai usor pentru a pune pe acoperis, atunci panourile solare film pot fi cea mai buna optiune. Acestea tipuri de panouri detin aproximativ 10-15% din piata panourilor solare si e necesar sa fie amplasate pe o suprafata mai mare pentru ca sunt mai putin eficiente decat panourile standard.

Un alt element de luat in considerare, ar putea fi faptul ca panourile solare film contin adesea o substanta toxica (cadmium-telluride) si trebuie sa fie eliminate cu grija, la sfarsitul duratei lor de viata.

Marele avantaj al panourilor solare film este ca sunt flexibile si ca pot fi produse intr-o gama foarte variata de formate, inclusiv pliabile sau role. Acest lucru le face utile pentru o gama larga de intrebuintari, cumr ar fi furnizarea de energie electrica pentru o rulota sau un cort.

  1. Panou solar tip „sticla plata”

In procesul alegerii acestui tip de panou solar, cei mai multi oameni tind sa creada ca eficienta si puterea panoului este mai importanta decat tipul de sticla incorporat. Sticla, este de asemenea foarte importanta. Un tip de sticla in detrimentul altuia, poate face diferenta la longevitatea panoul solar.

 

Care este durata de viata optima a unui panou solar fotovoltaic?

Panourile solare existente pe piata se vand de obicei cu garantii de functionare de 20-25 de ani. In pofida acestei perioade de viata, panourile solare au tendinta de a se degrada in timp, pana la punctul in care eficienta lor ajunge la doar 80% din capacitatea lor initiala, inainte de expirarea garantiei de functionare.

Cu toate acestea, experienta noastra arata ca, in realitate, eficienta lor scade cu numai 6 sau pana la 8% dupa doar 25 de ani. Astfel, durata de viata a panourilor solare poate fi mult mai lunga decat cea declarata oficial. Panourile fotovoltaice de inalta calitate pot ajunge pana la 40 de ani si vor continua sa functioneze, desi probabil cu o eficienta descrescatoare.

In acelasi timp, avand in vedere viteza cu care descoperirile tehnologice apar in acest domeniu, in cativa ani panourile pe care le aveti pot fi intrecute ca eficienta de noile tipuri de panouri lansate pe piata.

 

Care este eficienta panourilor solare fotovoltaice?

Cercetatorii cauta in continuare noi solutii pentru a creste eficienta de conversie a energiei solare in energie electrica de catre celulele care compun panourile fotovoltaice. Recordul de eficienta in acest moment este aproximativ 44% (structura celulara cu patru subcelule solare.) peste eficienta panourilor solare traditionale care se incadreaza intre 20% si 33%.

panouri-solare

Este casa mea potrivita pentru panouri fotovoltaice?

Panourile solare fotovoltaice sunt o optiune demna de luat in calcul daca:

– acoperisul este orientat in mare parte inspre sud;

– daca acesta este putin sau aproape deloc acoperit de umbra;

– daca nu intentionati mutarea din acea casa in viitorul apropiat, pentru a va putea bucura de rentabilitatea investitiei.

Chiar daca acoperisul este orientat spre sud-vest sau sud-est, investitia va fi de asemenea una rentabila, doar ca energia generata de sistemul tau va fi putin mai mica decat in varianta orientarii exclusiv spre sud a acoperisului.

Cantitatea de energie produsa si implicit suma de bani economista, depinde de: unghiul de inclinare si orientarea acoperisului.

 

Cum alegem sistemul fotovoltaic potrivit?

Atunci cand ne decidem asupra unui sistem solar fotovoltaic in defavoarea celuilalt, cel mai bine este sa ne uitam la costul per watt putere.

Formula este simpla:

Costul per watt putere = Costul total al sistemului : Productia de energie generata

In mod firesc, cele mai eficiente panouri solare costa si cel mai mult.

Cu toate acestea, inainte de a face pasul hotarator inspre cele mai scumpe panouri solare, este bine sa luam in considerare si dimensiunea acoperisului. Daca acoperisul este suficient de mare, optiune de a achizitiona panouri solare mai ieftine si mai putin eficiente poate fi cea mai buna investitie in timp.

 

Care este dimensiunea ideala a panourilor fotovoltaice potrivite casei mele?

Marimea potrivita a sistemului, depinde in pricipal de spatiul disponibil pe acoperis si de necesarul de energie. Asigurati-va ca firma de instalatii aleasa intelege nevoile de energie ale caminului si dimensioneaza corect instalatia.

 

Care este cea mai buna orientare a acoperisului pentru instalarea panourilor fotovoltaice?

Marea majoritate a acoperisurilor din Romania sunt concepute cu unghiuri de inclinatie cuprinse intre 30-45 grade. Nu este recomandat ca panourile solare sa fie orientate inspre nord!

Panourile solare fotovoltaice isi ating maximul de eficienta, daca utilizam energie electrica produsa de ele in timpul zilei. Asadar, daca locuinta ta este goala pe tot parcursul zilei, este posibil sa nu beneficiezi pe deplin de panourile tale solare.

Un bun specialist in panourile solare, va tine cont si de umbrele care se lasa in cursul zilei pe casa ta: umbra de la copaci, cosuri de fum, diversi pereti sau obstacole.

 

Panourile solare fotovoltaice necesita intretinere?

Panourile solare fotovoltaice nu functioneaza la maxima eficienta daca sunt acoperite cu praf, frunze uscate sau namol. Trebuie sa-ti inspectezi instalatia solara cel putin o data pe an, pentru a determina daca are nevoie de curatare. Curatarea se poate face cu apa folosind un furtun. Pentru ca panourile fotovoltaice se pot crapa daca intra in contact cu apa rece atunci cand ele sunt incalzite de lumina solara, este indicat sa le curatati seara.

Insa, atunci cand panourile solare sunt montate pe un acoperis cu unghiul de inclinare ideal, in cele mai multe cazuri acestea se vor auto-curata.

Panourile functioneaza si in zile innorate?

Panourile pot funcţiona şi dacă ziua este mai puţin însorită, singura condiţie fiind ca afară să fie lumină.

 

Cum afecteaza zapada performanta panourilor solare fotovoltaice?

Nu te ingrijora ca sunt nori. Panourile fotovoltaice vor produce energie electrica in continuare, chiar daca randamentul acestora va scadea. Din acest punct de vedere panourile fotovoltiace cu celule „thin film” au un randament mai bun in conditii de iluminare scazuta decit cele cu siliciu monocristalin. De asemenea, ele sunt sensibile la un spectru mai larg de lumina si produc o cantitate de energie electrica mai mare cu citeva puncte procentuale decit cele cristaline.

Zapada reprezinta o problema atunci cand este cazuta intr-o cantitate mare (stratul de zapada mai mare de 2- 3 cm). Sunt dispozitive speciale care ajuta la dezghetare si topirea zapezii, sau poti chiar tu sa indepartezi zapada cu o grebla speciala cu banda de cauciuc astfel incat sa nu zgarii suprafata panourilor fotovoltaice. Panouri fotovoltaice au nevoie de lumina, de soare, nu de caldura!
Ele functioneaza chiar mai bine iarna, fiind dispozitive electronice ne dau maxim de putere la temperaturi scazute, deci iarna au eficienta/ randament maxim.

 

Care este anotimpul in care panourile sunt cele mai rentabile?

Panourile solare se bazeaza pe lumina si nu pe caldura

Multi oameni cred că o zi de vara calduroasa si insorita va produce mai multă energie electrica decat o zi însorită dar mai rece. Complet neadevarat! Panourile solare se bazeaza pe lumina soarelui, dar temperaturile mai ridicate reduc de fapt eficiența panourilor.  Zapada alba reflecta lumina, astfel ca ajuta la imbunatatirea performantelor solare. Iarna va afecta productia solara doar in cazul in care panourile solare sunt acoperite cu zapada.

Chiar si atunci cand este innorat afara, panoul solar va produce in continuare energie electrica.  Atâta vreme cât există lumină, sistemul  va produce energie curată. Având în vedere că zilele sunt un pic mai scurte, nu va produce energie pentru atata timp cat ar fi produs in timpul zilelor lungi de vara.

In cazul în care alegeți panouri solare instalate de echipa Solarcenter, veți avea un sistem care este dovedit a avea eficiență mult mai bine în condiții de lumină slabă. În zilele înnorate, lumina este difuză și împrăștiate în toate direcțiile. Panourile solare instalate de noi sunt concepute cu o sticla de inalta calitate si anti-reflexie.

 

Panourile fotovoltaice pot fi optimizate in timpul iernii?

In timpul iernii, unghiul optim pentru panourile solare va fi mai mic, pentru că soarele este situat mai jos pe cer.  Unele sisteme pot permite modificarea unghiului pe parcursul anului pentru a optimiza sistemul. Unele sisteme vor urmari in fiecare zi lumina soarelui, in timp ce altele vor permite modificarea manuala frecventa a inclinarii pe parcursul anului.

 

Ce se intampla cu panourile fotovoltaice cand ninge?

Echipa noastra se asigura ca panourile solare sunt in cea mai buna pozitie pentru a obtine cantitatea maxima de lumina solara posibila. De obicei sistemul va fi instalat cu fata la sud, vest sau sud-vest. Din moment ce panourile sunt netede, zapada nu se va lipi de ele, cum se intampla pe tigla sau tabla de pe acoperis, asa ca de obicei se topește sau alunecă rapid și ușor, pe cont propriu.

 

Pot sa ma bazez pe energia solara in timpul iernii?

Soarele iernii nu va furniza tot necesarul de energie al casei, dar cu toate acestea, avem clienti susprinsi de cat de multa energie le ofera sistemul chiar si pe timpul lungilor luni de iarna.

Este adevarat ca iarna nu ne putem baza in totalitate pe energia soarelui pentru a incalzi apa si pentru a furniza caldura din instalatia electrica, dar trebuie sa tinem cont ca economiile realizate pe parcursului intregului an, pot sa ne plateasca facturile pentru cel putin 10 luni din 12.

panouri solare instalate pe acoperis casa

Unde este indicat sa fie montate panourile fotovoltaice? Pe suporturi metalice montate in pamant sau pe acoperis?

Sunt cateva avantaje pentru montarea panourilor pe acoperisuri:

– Optimizarea spatiului – montate pe acoperis, nu mai trebuie sa pierzi teren pentru montarea panourilor fotovoltaice. In continuare poti sa-ti faci piscina sau foisorul pe care ti le-ai dorit in curte.

– Extra protectie – panourile montate pe acoperis protejeaza tabla sau tigla de intemperii (zapada, ploaie) sau de efectele in timp ale radiatiei solare.

– Viteza in montare – panourile montate pe acoperisuri necesita un timp mult redus de montare in comparative cu panourile montate pe pamant.

Sunt cateva avantaje si in favoarea panourilor fotovoltaice montate pe pamant
– Marimea instalatiei – daca proprietatea ta are mult teren neutilizat iti poti instala mai multe panouri fotovoltaice si poti produce mai multa energie electrica.

– Orientarea – pentru casele care nu au acoperisuri orientate spre sud, atunci instalatiile montate pe pamant te ajuta sa-ti maximizezi pontentialul de generare a energiei.

– Umbrirea – poti sa-ti montezi panourile in zona cea mai insorita de pe proprietatea ta, evitand astfel zonele umbrite.

 

De ce autorizatii am nevoie pentru instalarea panourilor solare?

Pentru instalarea panourilor solare este necesar un nou bransament cu RENEL, moment in care se monteaza: grup de masura, firida si tabloul de siguranta.

Energia produsa trebuie contorizata separat de energia consumata.

Pentru toate acestea sunt necesare cateva avize de la Electrica:

– aviz tehnic de Racordare de la Electrica- inainte de montaj- termen aprox. 2 saptamani;

– proces verbal de receptie a lucrarii- termen aprox.cateva zile;

– Anexa 5- verificarea conexiunilor si a invertoarelor;

– Buletin verificare pamantare;

– Contract de racordare.

 

MINI-GHID de instalare a panourilor fotovoltaice

Pentru ca decizia de alegere a unui furnizor de panouri solare in detrimentul altuia, este una extrem de laborioasa, vrem sa va venim in ajutor cu o lista de verificare a tuturor elementelor care trebuie luate in considerare inainte de a instala panouri solare fotovoltaice.

Aceasta lista include sfaturi si recomandari cu privire la cum ar trebui sa incepem cautarile, precum si la intrebarile pe care ar trebui sa i le adresam furnizorului de panouri solare.

 

Inainte de prima intalnire cu instalatorul panourilor solare fotovoltaice:

  • Verificati certificarile instalatorului si furnizorului de panouri solare. Acestea vor dovedi credibilitatea si profesionalismul acestuia;
  • Solicitati o consultatie din partea instalatorului, daca acesta refuza si insista sa va transmita pretul prin telefon nu este un semn bun; Echipa Solarcenter trateaza fiecare proiect solar ca unul unic. Acesta depinde de nevoile de energie electrica ale clientului, analiza amplasarii casei/apartamentului precum si bugetul disponibil. Abia dupa ce aceasta discutie este finalizata, veti primi o proiectie a costurilor de instalatie.
  • Obtineti un certificat energetic al casei/apartamentului;
  • Inainte de prima intalnire, incercati sa adunati cat mai multe din facturile de energie electrica ale anului precedent, astfel incat furnizorul sa poata evalua cat mai real necesarul de energie electrica;
  • Asigurati-va ca prima intalnire va avea loc cu un specialist in panourile solare, nu cu un vanzator care nu detine toate datele tehnice;
  • Verificati testimonialele clientilor si formuleazati-va posibilele intrebari capcana.

 

In timpul intalnirii cu instalatorul panourilor solare fotovoltaice:

Va puteti da seama daca persoana cu care va intalniri este sau nu un specialist in domeniul panourilor solare, astfel:

  • Acesta verifica orientarea acoperisului;
  • Verifica unghiul de inclinare al acoperisului;
  • Face o evaluarea a calitatii acoperisului- atat din interiorul acestuia (prin intermediul podului) cat si din exteriorul lui;
  • Atunci cand verifica inclinarea acoperisului, specialistul trebuie sa analizeze orice posibil risc de umbra (provenita fie de la copaci, case vecine, cosuri de fum) precum si modul in care acest lucru se va schimba pe parcursul unei zile;
  • Specialistul va trebui sa inspecteze in detaliu cutia de siguranta si contorul electric;
  • Specialistul va intreba care este momentul din zi in care consumul de energie electrica este mai crescut;
  • Specialistul va analiza imprejurimile in vederea gasirii unei solutii pentru pozitionarea cablajelor si a echipamentelor.

 

Dupa vizita cu specialistul in panouri solare fotovoltaice:

  • Specialistul ar trebui sa va furnizeze o situatie detaliata a sistemului de panouri solare recomandat in urma analizei efectuate, incluzand detalii cu privire la: garantia sistemului, tipul inverterului solar utilizat si analiza recuperarii investitiei
  • Se va calcula necesarul de panouri fotovoltaice pentru a acoperi nevoile de generare energie electrica ale clientului;
  • Intrebati cine se va ocupa de instalatie, chiar compania celui cu care ati avut intalnirea sau instalarea va fi efectuata printr-un subcontractor
  • Intrebati care sunt cerintele de intretinere a sistemului de panouri solare. Intretinerea poate constitui un serviciu separat sau inclus in pachetul negociat cu furnizorul panourilor solare.

Parcugeti aceste etape in alegerea furnizorului de panouri solare, pentru a va asigura ca investitia facuta este rentabila si trainica.