Panourile solare, mod de functionare si beneficii

pilot raliuri baia mare david tarta
David Tarta, pilot de raliuri la 13 ani, sustinut de Solarcenter
22/06/2015
automatizare casa inteligenta Loxone Smart House
Solutii pentru automatizari case inteligente
10/07/2015
Show all

Panourile solare, mod de functionare si beneficii

diagrama panou solar fotovoltaic

Panourile solare, fotovoltaice sau termice, functioneaza dupa un principiu ecologic si simplu: colecteaza energia solara si o transforma in energie electrica sau iti incalzeste apa menajera pentru locuinta sau afacerea ta. Tu protejezi mediul, asigurand un climat mai putin poluat pentru copiii si nepotii tai, si iti reduci costurile, facand economii la facturile de electricitate si gaz.

Cum functioneaza panourile solare fotovoltaice?

Panourile solare care convertesc energia solara in electricitate, cunoscute ca si fotovoltaice, sunt formate din celule solare care capteaza energia Soarelui. In fiecare zi, lumina solara loveste acoperisul casei tale cu protoni. Panourile solare covertesc acesti protoni in electroni (curent continuu) pe care ulterior il trimite prin invertor. In mod natural, cu cat este mai insorit cu atat cantitatea de protoni captati si convertiti va creste si astfel vei produce mai multa electricitate. Totusi, panourile fotovoltaice functioneaza fara probleme si in zile inorate, insa la randamente mai mici.

Invertorul transforma curentul continuu in curent alternativ pe care il poti utiliza in casa ta. Orice cantitate aditionala de energie produsa poate fi stocata intr-o baterie solara si utilizata cand ai nevoie de un surplus de energie, sau livrata in reteaua nationala de electricitate. (Citeste despre exemplul lui Lucian Popescu care a investit 15.000 euro in panouri solare fotovoltaice si vinde energie catre Electrica de 6000 lei pe an)

Siliconul este componenta cheie a celulelor solare care alcatuiesc panourile fotovoltaice. Si asta pentru ca este un excelent semi-conductor, astfel incat conduce energia electrica in anumite conditii si izoleaza in anumite conditii, facandu-l un element perfect pentru controlul energiei electrice.
Atomii de siliciu sunt aranjati într-o structură bine legata. Prin introducerea de mici cantități de elemente diferite în această structură, pot fi create două tipuri diferite de siliciu: tip n, care are electroni liberi (-) si de tip p, din care lipsește electroni, cunoscut ca si conductori de sarcina (+).

Aceste două tipuri de siliciu sunt apoi plasate unul langa altul intr-o celula fotovoltaica. Electronii liberi din siliciul de tip n se grabesc sa umple golurile lasate de electroni lipsa din siliciul de tip p. Aceasta miscare face ca siliconul de tip n sa se încarce pozitiv și pe cel de tip p sa se încarce negativ. In acest moment calitatile de izolare ale siliciului devin folositoare: este capabil să mentina acest dezechilibru.

În această stare dezechilibrată, celula este pregatita pentru lumina soarelui. Când lumina soarelui, care este compusa din particule minuscule numite fotoni, lovește atomii de siliciu, ele transferă energia electronilor liberi, inlaturandu-i de pe atomii de siliciu. Cu toate acestea, mai degrabă decât a fi doar o masă confuză de electroni liberi, campul electric creat de acest dezechilibru păstrează electronii ordonati care se deplasează într-un curent constant de energie electrică (curent continuu) – asemeni apei ce curge la vale – gata pentru a fi valorificat și utilizat.

diagrama panou solar fotovoltaic

Beneficiile panourilor solare

  • Producand energia electrica sau/si apa calda menajera, faci economii si iti reduci costurile facturilor de electricitate si gaz. Lumina solara este gratuita, asa ca dupa ce ti-ai instalat panourile si ai configurat intreg sistemul, costurile tale vor incepe sa scada. In plus, scapi de valurile de scumpiri ale energiei electrice si gazului care sunt anuntate deja pentru urmatorii ani.
  • Fii platit pentru energia electrica livrata in reteaua nationala de electricitate. Totodata, statul iti ofera si certificate verzi pe care ulterior le poti vinde pe bursa de energie.
  • Redu amprenta ta de carbon. Energia solara este energie regenerabila iar un panou solar fotovoltaic tipic poate sa salveze pana la o tona de dioxid de carbon pe an – asta inseamna aproximativ 30 de tone pe intreaga durata de functionare a panoului.

panouri solare fotovoltaice mod functionare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *