Panouri fotovoltaice monocristaline si policristaline (diferente si asemanari)

controlul umiditatii casei tale
Controlul umiditatii casei tale
23/05/2017
panouri fotovoltaice amorfe
Panouri fotovoltaice amorfe (avantaje si dezavantaje)
06/07/2017
Show all

Panouri fotovoltaice monocristaline si policristaline (diferente si asemanari)

panouri fotovoltaice comparatie

Panouri fotovoltaice monocristaline si policristaline

Celulele solare monocristaline sunt facute din lingouri de silicon care au forma cilindrica. Ca sa optimizam performanta si sa reducem costurile unei celule solare monocristalina, patru laturi sunt taiate din lingouri cilindrice pentru a face platoul de silicon care da panourilor solare monocristaline infatisarea caracteristica.

O modalitate de a diferentia panourile solare mono- de cele policristaline este ca celulele solare policristaline sunt perfect rectangulare cu nicio margine rotunjita. Panourile solare policristaline, spre deosebire de cele monocristaline nu necesita procesul Czochralski. Siliciul brut este topit si turnat intr-o matrita patrata, unde este racit apoi taiat in bucati perfect patrate care una langa alta vor captura razele soarelui.

 Panouri solare monocristaline – avantaje vs dezavantaje

panouri fotovoltaice monocristaline

  Avantaje:

  • au cele mai eficiente rate deoarece sunt facute din cel mai de calitate siliciu. Ratele de eficienta a panourilor solare monocristaline sunt cam de 15-20%;
  • nu ocupa mult spatiu. Avand in vedere ca aceste panouri solare produc cea mai mare productie de energie, ele au nevoie de un spatiu foarte mic fata de celalalte tipuri de panouri solare. Produc pana la de 4 ori mai multa electricitate decat panourile solare subtiri, un bonus fiind faptul ca sunt si durabile (cei mai multi producatori de panouri solare pun o garantie de 25 de ani pe panourile solare monocristaline);
  • tind sa functioneze mai bine decat panourile solare policristaline de rate similare in conditii de lumina;
  • sunt superioare panourilor solare policristaline cand e vreme calda: cu toate celulele solare expuse unei temperaturi calde, productia de energie electrica creste. Pe deasupra, randamentul productiei de energie electrica este mai durabila la panourile solare monocristaline decat in cazul panourile solare policristaline. Totusi diferenta este mica in general, depinzand foarte mult de specificatiile fiecarui panou.

  Dezavantaje:

  • panourile solare monocristaline sunt cele mai scumpe, insa din punct de vedere financiar este o investitie de calitate;
  • daca panourile solare sunt acoperite partial de umbra, murdarie sau zapada intregul circuit poate cadea. Ia in considerare achizitionarea micro-invertoarelor in cazul in care crezi ca e o problema sa acoperiri panourilor solare. Micro-invertoarele te var asigura de faptul ca nicio particica din niciun panou solar nu va fi.

Panouri solare policristaline – avantaje vs dezavantaje

panouri fotovoltaice policristaline

 Avantaje:

  • procesul prin care se obtine siliciul policristalin este mai simplu si costa mai putin, iar cantitatea de siliciu irosit este mai mica fata de cea risipita in cazul siliciului monocristalin pentru panourile solare monocristaline.

 Dezavantaje:

  • eficienta panourilor solare policristaline este de aproximativ 13-16% din cauza puritatii inferioare a siliciului. Acest tip de panouri sunt mai putin eficiente decat panourile solare monocristaline;
  • ai nevoie de mai mult spatiu pentru a obtine aceiasi productivitate de energie electrica cu ajutorul panourilor solare policristaline, decat cu ajutorul panourilor solare monocristaline care ocupa un spatiu mult mai mic;
  • panourile solare monocristaline au un aspect mult mai estetic si mai uniform in comparatie cu panourile solare policristaline a caror aspect este asemanat unor picatele de culoare albastra din siliciu policristalin.

Solarcenter este o companie cu peste 12 ani experienta in domeniul energiei regenerabile si cu peste 20 de ani in domeniul instalatiilor energiei termice.
Solarcenter este o Service Partner Fronius (lider mondial pe piata invertoarelor) si importatori ai panourilor solare Westech Solar, Amerisolar si LG. Parteneriatele cu companii recunoscute la nivel international si volumele mari realizare in cei peste 20 de ani de experienta, ne permit sa oferim clientilor nostri un raport calitate pret foarte bun.
Paleta de produse a Solarcenter Romania include: panouri solare cu tuburi vidate de tip 58-1800, panouri fotovoltaice, invertere Fronius, boilere Styleboiler, unitati de comanda Resol, statii solare, pompe Wilo si toate echipamentele necesare instalatii unor sisteme solare presurizate.

Cere o oferta particularizata aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *